В Украйна днес казваме „свобода или смърт“, както гърците са

...
В Украйна днес казваме „свобода или смърт“, както гърците са
Коментари Харесай

Зеленски към гърците: Днес казваме Свобода или смърт като вас преди два века

В Украйна през днешния ден споделяме „ независимост или гибел “, както гърците са го казвали преди два века “.

С тази историческа прилика се обърна през днешния ден украинският президент Владимир Зеленски по видеовръзка към гръцкия парламент, напомняйки за освободителната битка на гърците от Османската империя 1821-1828 година

Зеленски благодари на Гърция за нейната помощ (включително военна) и изиска повече поддръжка, споменавайки за двете гръцки общности страната му - в Мариупол и в Одеса, както и за основаното в Одеса сдружение за украино-гръцко другарство.

„ Всяка заран в продължение на повече от месец се разсънвам и си мисля за това, което съветските войски вършат в Мариупол, нещо, което не се е случвало в Европа от половин век. Градовете в никакъв случай не са били удряни по този начин още веднъж и още веднъж, изравнявайки ги със земята и принуждавайки хората да напущат апетит и компликации. „ Не е останала постройка, която да не е развалена, съветската войска унищожава всичко “, сподели Зеленски при започване на речта си, поставяйки ударението върху епизод от войната, към който домакините му са изключително чувствителни.

„ Украйна е една от православните страни, християнизирани от гърците... " Свобода или гибел " споделиха вашите революционери. Днес ние викаме същото “, сподели украинският президент.

„ Освен Мариупол е застрашена и Одеса, различен огромен център на елинизма. Самият гръцки външен министър, господин Дендиас, чу със личните си уши звуците на съветските оръжия там “, напомни Зеленски, базирайки се на неотдавнашно посещаване на Никос Дендиас в Одеса.

„ Тук се сътвори Дружество за другарство и това е от огромно значение. В Гърция може да се сътвори сдружение за другарство и за незабавна помощ, от която се нуждаят Мариупол и Одеса. Нуждата от поддръжка и помощ е незабавна ", сподели Зеленски.

Речта му беше съпроводена от клипове със записи на бранители на Мариупол от локалната гръцка диаспора.
Президентът на Гърция: Днес всички сме украинци
Ето какво написа президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу във Facebook след речта на Зеленски:

„ Речта на президента на Украйна Владимир Зеленски в гръцкия парламент беше историческа. Дълбоко трогателна и човешка, политическа и в това време прочувствена, причина за мъжество и достолепие. Героичната битка на украинците надвишава оцеляването, отбраната на живота и имуществото им. Тя се издига до дъно, защитавайки суверенитета и политическата самостоятелност, свободата на народите да вземат решение своето бъдеще, да дефинират ориста си.

Русия се стреми непременно да се върне към ерата на сферите на въздействие и покровителството над народите. С нуклеарната опасност се възроди абсолютният смут от обща злополука.

Срещу властническия ревизионизъм и смъртоносната агресия на свободния светоглед украинският епос придобива универсално и непреодолимо значение за вярващите в самоопределението и демокрацията, в закона, а не в нечовешкия закон на мощните.

Ужасяващото безчовечие на войната, хилядите починали и ранени, милионите бежанци и разселени хора, материалното заличаване на една страна, връщат кошмарни мемоари и прекарвания. Те връщат човечеството към по-тъмните страни на неговата история.

Бруталното съветско нарушение на всяко предписание на интернационалното и филантропичното право, драмата на опустошения Мариупол с безбройните хванати в капан, в това число нашите сънародници, отвратителните военни закононарушения и изтезанията на цивилни в Буча и другаде, преследват съвестта ни. Практическата и мощна поддръжка за Украйна не е единствено поради възприятие за правдивост или стратегическа оценка. Тя се свежда до най-висшия човешки дълг, най-важната отговорност пред тези скъпи хора, които дават душите и кръвта си за всички нас, за свободния свят и нашите всемирен полезности.

Няма опрощение за бездействието. Днес всички ние сме украинци ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР