В Украйна бе задържан предполагаемият поръчител на убийството на украинската

...
В Украйна бе задържан предполагаемият поръчител на убийството на украинската
Коментари Харесай

В Украйна задържаха предполагаемия поръчител на убийството на правозащитничка

В Украйна бе арестуван хипотетичният гарант на убийството на украинската правозащитничка Екатерина Гандзюк, разобличавала корупцията в Херсонска област, заяви през днешния ден канцеларията на генералния прокурор, представена от ТАСС.

"В осъществяване на постановлението на арбитър от Печорския областен съд на град Киев на 16 юни 2020 година сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) към 7 ч. сутринта задържаха обвинен за поръчката и организацията на нападението против Екатерина Гандзюк - ръководителя на Херсонския регионален съвет ", са споделя в известието. Името на арестувания не е посочено, само че сега Херсонският регионален съвет се оглавява от Владислав Мангер.

Задържаният ще бъде отведен в Печорския областен съд на Киев, където ще се преглежда въпросът за установяване на мярка за неотклонение - задържане под стража без право на гаранция, съобщи канцеларията на генералния прокурор.

През юли 2018 година в Херсон незнаен нападател заля Гандзюк със сярна киселина. Правозащитничката получи изгаряния на към 40 % от тялото, претърпя голям брой интервенции, само че на 4 ноември същата година умря. През август 2018 година следователите задържаха петима обвинени за нападението - някогашни участници в украинската силова интервенция в Донбас. Те признаха виновността си и през юни предходната година бяха наказани на разнообразни периоди затвор.

Украйна засякла опит за рушвет от 6 млн. $

През февруари тази година генералната прокуратура на Украйна предяви на Мангер обвиняване, че е провел нападението. Той беше отхвърлен от служба и задържан за 17 денонощия.

Скоро по-късно Мангер обаче бе пуснат под гаранция, а след това съдът го възвърне на поста ръководител на Херсонския регионален съвет. През март тази година в Украйна бе екстрадиран от България неговият помощник Алексей Левин.

В края на април ССУ заяви, че е завършила следствието на убийството на Гандзюк, което също разкри Мангер като гарант на нападението, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР