В Украйна американските данъчни долари финансират повече от военна помощ

...
Докато войната в Украйна наближава третата си година, Америка е
Коментари Харесай

Докато войната в Украйна наближава третата си година, Америка е предоставила повече от 70 милиарда долара помощ, като милиарди отиват не само за военните, но също така за подпомагане на фермери, субсидиране на малки предприятия и заплащане на лицата, които реагират първи в страната.

САЩ изиграха критична роля във финансирането на битката на Украйна за оцеляване, откакто Русия нахлу на 24 февруари 2022 г. Докато украинците се борят за живота си, във Вашингтон назрява битка заради искането на администрацията на Байдън за още повече от 20 милиарда долара помощ за Украйна. Някои републиканци в Конгреса са против; хардлайнерите в Камарата искат да спрат всякакво финансиране, докато други настояват за повече надзор.

Колко помощ са изпратили САЩ на Украйна?

САЩ са похарчили малко над 43 милиарда долара за военна помощ за Украйна, откакто Русия нахлу – това се равнява на около 5% от американската бюджет за отбрана. Общо европейските страни са допринесли с около 30 милиарда долара.

военно оборудване, включително 186 бойни превозни средства Брадли, които струват около 2 милиона долара всяка.

Американските данъкоплатци предоставят повече от просто оръжия. САЩ са налели близо 25 милиарда долара невоенна помощ в икономиката на Украйна от началото на инвазията.

Как се изразходват американските данъчни долари в Украйна?

По-голямата част от приноса на Америка за Украйна отиде към военна помощ. Американските ракетни установки вече достигат дълбоко в окупираните от Русия части на Украйна. Системата за противовъздушна отбрана Patriot предпазва милиони украински цивилни от въздушни удари.

По-рано през септември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи четвъртото си пътуване до Украйна, откакто Русия нахлу. Той застана до украинския външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция и подчерта, че САЩ ще продължат да помагат на Украйна.

„Съединените щати се ангажират да дадат възможност на Украйна да напише собственото си бъдеще“, каза Блинкен в пресконференция в Украйна. „В тигела на бруталната и продължаваща война на президента Путин Съединените щати и Украйна изградиха партньорство, което е по-силно от всякога и расте всеки ден.“

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, който е служил като командващ армията на САЩ в Европа до 2017 г., каза, че помощта е била от решаващо значение за оцеляването на Украйна.

„Без такъв вид помощ, мисля, че Украйна вероятно щеше да бъде прегазена, победена, със сигурност щеше да загуби много повече", каза Ходжис.

Войната също се отрази на финансовото състояние на Украйна, като икономиката на страната се сви с около 31% миналата година, според Агенцията за международно развитие на САЩ.

Правителството на САЩ субсидира малкия бизнес в Украйна, включително компанията за трикотаж на Татяна Абрамова, за да ги поддържа на повърхността.

Американски служители от USAID помогнаха на Абрамова да намери нови клиенти в чужбина. В разгара на войната нейната компания подпомага над 70 семейства.

„Особено в условията на война трябва да работим“, каза тя. „Трябва да плащаме данъци, трябва да плащаме заплати, заплати на нашите служители. Трябва да работим, не спирайте.“

Правителството на САЩ също купи семена и тор за украинските фермери. Америка покрива заплатите на първите респонденти в Украйна, всичките 57 000 от тях. САЩ финансират водолази, които разчистват неексплодирали боеприпаси от реките на страната, за да ги направят отново безопасни за плуване и риболов.

Проследяване на помощта от САЩ за Украйна

Някои от опасенията относно помощта за Украйна се свеждат до недоглеждане. Украйна е млада демокрация с история на корупция. Според мониторинговата група Transparency International тя е класирана като втора най-корумпирана страна в Европа. Само Русия има по-нисък резултат.

Доклад на генералния инспектор на Пентагона миналата година установи, че правителството на САЩ не е било в състояние да наблюдава трансферите на оръжия в първите месеци на войната, отчасти защото персоналът на американското посолство е бил евакуиран. Престъпни групи в Украйна откраднаха някои оръжия и оборудване от армията на страната, но по-късно те бяха възстановени от украинските разузнавателни служби.

Олександра Устинова, бивша антикорупционна активистка, която сега е категоричен член на украинския парламент, твърди, че вече са въведени системи, за да се гарантира, че това никога няма да се повтори. Тя председателства правителствена комисия, която проследява цялата военна помощ, идваща в Украйна.

„Имаме онлайн бази данни със серийните номера на всяко американско оръжие, до което вашето посолство има достъп“, каза Устинова. „Те могат да дойдат, да напишат, да речем, Javelin [ракета] или HIMARS и да видят в коя бригада е, и след това да отидат да го проверят, ако не вярват.“

Това е топ приоритет за Украйна.

"Не сме глупави да се простреляме в крака", каза Устинова. „Разбираме, че никога [не бихме] успели без Съединените щати и няма да успеем без Съединените щати.“

По-рано тази година из Украйна бяха разпространени плакати, включващи американска гореща линия за Украинците ще докладват за злоупотреба с помощта от помощта на САЩ. Американски служители в момента разследват четири наказателни случая, включващи невоенна помощ, а 170 украински държавни служители - включително високопоставени военни - са били обвинени в случаи на корупция досега тази година за престъпления като присвояване и приемане на подкупи.

Сен. Елизабет Уорън наскоро беше в Киев, заедно със сенатор Ричард Блументал и сенатор Линдзи Греъм, за да наблюдават ситуацията.

„Трябва да имаме увереност, че доларите, които харчим, всъщност се харчат в защита на нацията“, каза Уорън. „Всичко това е важно. Но затова сме тук.“

Сенаторите и други официални представители на САЩ казаха пред 60 Minutes, че не е имало доказани случаи на отклоняване на американски оръжия.

"Ние наблюдаваме. Следим всяка част от оборудването", каза Блументал. „Нямаше отклоняване. Няма доказателства за незаконно присвояване. Това е американска история на успеха в подпомагането на партньор, борещ се за свобода.“

Може ли Америка да си позволи помощта за Украйна?

Американците изправени пред собствените си финансови предизвикателства и мнозина се питат дали страната трябва да изпраща толкова много пари в чужбина. Сенатор Греъм смята, че това са едни от най-добрите пари, които САЩ някога са харчили.

„Ето какво получихме за нашата инвестиция. Не сме загубили нито един войник. Намалихме бойната мощ на руската армия с 50% и нито един от нас не е загинал в това начинание, “ каза Греъм. „Това е страхотна сделка за Америка.“

Изходът от войната може да бъде решен от желанието на Америка да продължи да плаща. Лейтенант Александър Ширшин, баща на две деца, който се включи в деня, когато Русия нахлу в Украйна, посочи цената за украинците.

„Украинците плащат с живота си“, каза той. „И вярвам и се надявам, че животът им струва много повече от парите, много повече от парите на данъкоплатците.“

Тази история беше докладвана от Холи Уилямс, Ерин Лайъл и Елиза Костас.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР