В Турция отсега нататък е достатъчно човек да си купи

...
В Турция отсега нататък е достатъчно човек да си купи
Коментари Харесай

Райнер Херман: Ердоган унищожи свободните медии

В Турция занапред нататък е задоволително човек да си купи от някоя будка за вестници единствено едно издание, с цел да разбере какво пишат всички останали.

Фотографиите в някои от тях може и да се разграничават, само че не и формулировките. Защото, когато някогашният " медиен цар " Айдън Доган продаде и последните си вестници и малките екрани на проправителствения холдинг " Демирорен ", в Турция няма да остане нито една самостоятелна медийна група. А това е съвсем несъмнено: в средата на седмицата Ройтерс заяви, че съгласно източник от " Демирорен ", има реализирано единодушие за договорката.

Що се отнася до няколкото дребни леви вестници: те няма да играят никаква роля, тъй като съвсем никой не популяризира в тях. Или пък тъй като водещите им публицисти са в пандиза.

Така Реджеп Ердоган реализира задачата си, която преследва към този момент 10 години. По негово предпочитание близки до турския президент бизнесмени изкупуват турските медии. Бизнесът е преференциален и за двете страни: Ердоган раздава държавни поръчки на лоялни предприемачи, които пък употребяват част от новите си благосъстояния, с цел да купуват медии и да запушват устата на критиците.

За тази цел обаче притежателите на медии трябваше да бъдат пречупени. И Айдън Доган беше един от първите, които бяха взети под прицел. През 2009 той беше заставен да доплати налози в размер на 3,3 милиарда $ и това трябваше да го сложи на колене. През 2011 той беше заставен да продаде " Милиет " и " Ватан " на семейство Демирорен, притежателите на въпросния холдинг. Днес уважаваният преди време " Милиет " към този момент няма никакво значение.

Сега " Демирорен холдинг " ще придобие и " Хюриет ", и " Поста ", и " CNN Türk ", т.е. най-влиятелния вестник, най-голямото булевардно издание и последната сериозна телевизия в Турция.

Най-късно след една година в Турция би трябвало да се проведат локални и президентски избори. С придобиването на вестниците и малките екрани на " Доган холдинг " на медийния фронт към този момент не съществува никаква заплаха. " Републиканската национална партия ", която е най-голямата опозиционна политическа мощ в Турция, приказва за нов огромен монопол. Монополната комисия на Ердоган, несъмнено, няма да го удостовери, в случай че казусът въобще ѝ бъде възложен.

Вестник " Хюриет " в действителност от дълго време приключи директната си рецензия против Ердоган, само че въпреки всичко даваше известна опция за изява на по-различни отзиви. С неговата продажба настава краят на една епоха. Почти четири десетилетия, откакто Доган закупи първия си вестник, неговият холдинг ще може още веднъж да се концентрира върху главния си бизнес. И евентуално към този момент няма да бъде принуждаван да доплаща налози. А медиите в Турция към този момент ще са напълно под контрола на Ердоган. /БГНЕС

-----------------------------------

Коментар на Райнер Херман във Frankfurter Allgemeine Zeitung
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР