В Турция бе проведено голямо проучване на общественото мнение относно

...
В Турция бе проведено голямо проучване на общественото мнение относно
Коментари Харесай

Проучване: Турците считат Русия за приятел, а САЩ – за враг

В Турция бе извършено огромно изследване на публичното мнение по отношение на най-важните проблеми и достижения на страната. 74,9% от интервюираните похвалиха закупуването на съветската система за Противовъздушна отбрана С-400. Мнозина от тях считат Русия за другар, за разлика от Съединени американски щати - 94,5% от интервюираните дефинираха страната като зложелател на родината си, отбелязва консервативният вестник Yeni Akit.

Компанията „ Изследвания, оценка, разбор “ (ADA) разгласява резултатите от изследване на публичното мнение. В анкетата, извършена от 19 до 30 август 2019 година в 26 провинции на страната, са се присъединили 1721 поданици на възраст над 18 години, предава " Фокус ".

На участниците в изследването са заложени въпроси за най-важните проблеми в Турция, закупуването на С-400 от Русия, макар опълчването на и НАТО, законопроекта за амнистията и за мнението им за Ахмет Давутоглу и Али Бабакан, които се приготвят да основат нови партии,.

На въпрос „ Кой е най-важният проблем в Турция “, 44,9% от интервюираните показаха стопанската система, 17% - безработицата, 6% - сирийските бежанци, 5,2% - тероризма, а 2,9% обърнаха внимание на проблемите на демокрацията, правата правата на индивида и справедливостта.

На въпрос „ Как оценявате закупуването на система за Противовъздушна отбрана на С-400 в несъгласие с позицията на Съединени американски щати и НАТО “, 74,9% от интервюираните са избрали опцията „ поддържам “, 14,9% - „ не поддържам “, а 7,3% се въздържаха от безапелационен отговор.

94,5% от интервюираните дефинират Съединени американски щати като зложелател

На въпрос кои страни са другарски настроени към Турция и кои са враждебни, 94,5% от интервюираните дефинират Съединени американски щати като враждебна страна. Сред другарските страни Азербайджан заема първо място с 83% от гласовете. Следват Русия (16.3%) и Китай (10.2%).

Законопроект за прошка по отношение на дневния ред на Народното събрание

Отговорите на въпроса „ Как оценявате законопроекта за прошка, който бе на дневен ред в Народното събрание неотдавна “ са разпределени по следния метод: 42,3% от интервюираните не поддържат законопроекта, 24,4% го утвърждават и означават, че подобен закон би трябвало да бъде признат, 33,3% сезатрудняват да дават отговор.

56,4% считат, че Турция не се нуждае от нова партия

На въпроса „ Нуждае ли се от нова партия Турция “ 56.4% от интервюираните отговорят с „ не “, 32.2% с „ да “, 11.1% се затрудняват да изкажат мнение.

Въпрос за Давутоглу, Бабакн и Индже

Участниците в анкетата са били запитани дали имат намерение да гласоподават за някогашния министър-председател Ахмет Давутоглу, някогашния вицепремиер Али Бабакан и претендента за президент на Републиканската национална партия на Турция през 2018 година Мухарем Индже, в случай че основат нова партия.

10% от интервюираните показаха готовността си да поддържат Бабакан, 7.3% - Давутоглу, 9.5% - Индже.

Въпрос за президентската система

И на въпроса „ Доволни ли сте от президентската система “ 61,5% от интервюираните дават отговор с „ не “, 38,5% с „ да “.

„ Ако изборите се проведат идната неделя, за коя партия ще гласувате? “

На този въпрос 37,5% от участниците показват поддръжка за ръководещата „ Партия на справедливостта и развиването “ (ПСР), 22,8% - Републиканската национална партия (РНП), 11,5% нова партия, в случай че такава бъде основана, 9,5% „ Партията на националистическото придвижване “, 9% Демократическата партия, Партия на народите, 7% - „ Добра партия “, 0,9% - „ Партия на щастието “.

„ За кого ще гласувате на президентските избори? "

39,1% от интервюираните дават отговор: Реджеп Тайип Ердоган, 28,6% - Екрем Имаглу (кмет на Истанбул от 27 май 2019 г.), 8% - Селахатин Демирташ, 6,8% - Мерал Акшенер, 6,5% -Девлет Бахчели, 4,2% -Али Бабакан, 2,3% - Ахмет Давутоглу, 2% - Мухарем Индже, 0,5% - Кемал Кълъчдароглу. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР