В туристическия сектор са притеснени за предстоящия зимен сезон. Военният

...
В туристическия сектор са притеснени за предстоящия зимен сезон. Военният
Коментари Харесай

Туристическият бранш е притеснен за предстоящия зимен сезон

В туристическия бранш са обезпокоени за идния зимен сезон. Военният спор в Близкия изток ще се отрази отрицателно на един от значимите за туристическия артикул на България пазари – израелския. Вече се обмисля по какъв начин могат да бъдат обезщетени загубите.

Пред БНР ръководителят на Асоциацията на организациите за входящ туризъм Иван Грошев акцентира, че пазар Израел ще бъде много обиден, само че всичко зависи от това по какъв начин ще се развие спорът в Израел.

" Дали ще се дестабилизира регионът – това може да повлияе в допълнение на туристопотоците, защото има гранични страни на Израел и Иран, които са мощни туристически пазари – Египет, Тунис, Йордания, някои елементи на Турция. Също може да има и косвено въздействие върху нас посредством цената на петрола, посредством възможен нов инфлационен напън при оскъпяване на енергоресурсите ".

По думите му България е единствената дестинация от така наречен район източно средиземноморие, която не се е възстановила от следпандемичния интервал. В изявление за предаването " Преди всички " Грошев въпреки всичко регистрира, че 2023 година е била по-добра от 2022 г.

" Ръстът беше в порядъка на 20-22% (за черноморския регион). От 2019 година обаче изоставаме с към 15-20% ".

Той означи, че най-притеснителният пазар за момента е пазар Германия. Силни пазари за България са още Англия, Полша, Чехия, Румъния.

По думите му би трябвало да се търси някакъв законодателен вид, тъй че да се развържат ръцете на министерството, с цел да може да се води ефикасна реклама. Според него сега ръцете на Министерството на туризма са вързани от рестриктивните мерки в Закона за публичните поръчки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР