В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра

...
В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра
Коментари Харесай

В цяла България ще вали: Ще има ли сняг до коляно до дни?

В цялата страна ще вали, в планините над 300-400 метра сняг, в равнините - дъжд. През нощта против сряда ще забележим сняг и на по-ниски места. Няма да се образува сериозна снежна завивка, а единствено към 2-3 сантиметра. Ще имаме до -5 градуса заран, само че денем температурите ще са позитивни. Това сподели климатологът Симеон Матев пред NOVANEWS.



Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към този момент издаде оранжев код за обилни превалявания и мощен вятър в три области на страната - Смолян, Кърджали и Хасково. Обявен е и жълт код за изобилен дъжд в други 17 области на страната.
 карта времето 10 януари

Национален институт по метеорология и хидрология

По думите на климатолога през Балканите минава Средиземноморски циклон, който ни води преваляванията.

" Няма да има сняг до коляно. Липсата на сняг е проблем и за земеделието, по този начин се компрометира бъдещата годишна продукция. Съвкупност от няколко процеса пречеха на преваляванията да дойдат на Балканите. Има наклонност на удължение на интервалите, в които не вали и след това интервал на продължителни превалявания. Тя ще остане, тъй че би трябвало да привикваме ", разкри той.

Според него няма да има поледици.

" Вторник против сряда и сряда против четвъртък е допустимо да се образува киша тук-там и това да е проблем. Силният вятър няма да сътвори съществени проблеми. На места ще имаме краткотрайно разливане на речни корита. Идната седмица следва стопляне. Този януари може да бъде най-топлият до момента. Има места в Северна България със 7-8 градуса над нормалните температури за месеца. През февруари ще стане ясно дали това ще е най-топлата зима ", изясни Матев.

И прикани скиорите да внимават, защото в планините има остарял сняг и заледявания, които могат да причинят лавини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР