В цял свят обществото и учени продължават да търсят отговори

...
В цял свят обществото и учени продължават да търсят отговори
Коментари Харесай

Защо COVID-19покосява повече мъже, отколкото жени?

В целия свят обществото и учени не престават да търсят отговори на въпроса защо мъжете по-често стават жертви на COVID-19 от дамите.

В Италия и Китай мъжете, умряли от ковид, са над 2 пъти повече от дамите, умряли от вируса. В Ню Йорк мъжете съставляват 61% от смъртните случаи. В Австралия също се оформят сходни резултати.

Австралийският генетик Дженифър Грейвс изяснява, че отговорът се крие в съчетание от генетични, хормонални фактори и особености на имунната система и нейното държание, заяви Sciencealert.

Като за начало би трябвало да е ясно, че съвсем всяка болест протича по друг метод при двата пола.

Една от значимите промелниви за смъртността на ковид е възрастта. Но тя не може да изясни половите разлики, тъй като смъртността при мъжете е по-висока във всички групи от 30 до над 90-годишни. Освен това дамите живеят приблизително с 6 години повече, тъй че измежду заболелите има повече по-възраснтни дами.

Друг фактор са съпътстващите болести и в частност кардиологични проблеми, диабет и ракови болести. Всички тези болести са по-често срещани при мъжете, в сравнение с при дамите, което е един от главните фактори за по-висока смъртност при тях, счита Грейвс.

Освен това мъжете и дамите са биологично разнообразни. Половото разграничение се дефинира от половите хромозоми, които при мъжете са XY, a при дамите XX. Y-хромозомата може да се окаже " токсична ", съгласно австралийската лекарка, защото губи качествата си с възрастта, произвеждайки негодни ДНК кафези. Това може да се окаже от решаващо значение при оправянето с заболяването при по-вързрастните мъже. Естрогенът при мъжете също е в по-ниски равнища, в сравнение с при дамите, а той защищава от редица заболявания, в това число, свързани със сърцето и сърдечно-съдовата система. Все отново, би трябвало да се означи, че и този фактор отпада при дамите в менопауза, когато равнищата на естроген сензитивно понижават с напредването на възрастта.

Тестостеронът при мъжете ги подтиква към по-рискови дейности като пушене, пиянство на алкохол и нездравословно хранене. В Китай да вземем за пример повече от 50% от мъжете пушат, за сметка на едвам 2% от дамите, което сигурно способства за разликата в смъртността сред половете.

Освен това съществуването на две X хромозоми при дамите им дава опция при разновидност на една от двете Х хромозоми, другата да послужи като " аварийна ". При мъжете този вид просто липсва.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР