В цял свят на 3 май се отбеляза Световния ден

...
В цял свят на 3 май се отбеляза Световния ден
Коментари Харесай

3 май - Световен ден на свободата на пресата

В целия свят на 3 май се означи Световния ден на свободата на пресата /World Press Freedom Day/, в който интернационалните организации на публицистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, с цел да бъдат осведомени хората.

Свободата на пресата се смята от мнозина за една от главните полезности на демократичната страна. По тяхно мнение, с цел да се подсигурява работата на държавното управление би трябвало да се обезпечи независимостта на ръководството на пресата както и да бъдат гарантирантирани механизми за предотвратяване от закани от властта.

Независимостта на осведомителните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното вярно действие.

През 1993 година Организация на обединените нации постанови, 3 май да бъде международен ден на свободата на печата, с цел да се подчертае нуждата от значимостта на тематиката.

Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година " по отношение на поощряване на свободата на печата в света " е признала, че свободната, плуралистична и самостоятелна преса е главен детайл на всяко демократично общество.

Журналисти, откриватели, преподаватели, докторанти и студенти ще вземат участие в кръглата маса на тематика " Журналистика по време на война ", оповестяват уредниците от Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет " Св. Климент Охридски ” (ФЖМК).

Във фокуса на разискванията са две съществени тематики - " Журналистика в конфликтни зони " и " Журналистика и дезинформация ". В първата част доктор Десислава Ризова и Иван Филчев от Би Ти Ви, Николай Дойнов, Росен Илиев, Мартин Георгиев от Нова ТВ, Александър Марков от Българска национална телевизия, Олег Попов - фоторепортер от зони на военни дейности като Сараево, Ирак, Чечня.

Във втората част своите гледните точки показват Веселин Желев от " Клуб Z “, доцент Ралица Ковачева от ФЖМК, Ивелина Георгиева и Николай Петров от БНР, доктор Анета Милкова от ФЖМК, Любомир Мартинов от Българска телеграфна агенция, доцент Светлана Станкова и студенти от ФЖМК, Емилия Милчева от " Дойче веле “.

В знакови дни като Световния ден на свободата на печата и свободното слово публицисти, преподаватели, студенти и откриватели отдават респект на публицистите, починали в Украйна и по света, насочват вниманието към ролята на самостоятелната, виновна публицистика, постоянно поставяна под опасност и напън, показват от ФЖМК. По думите им една от най-застрашените специалности е в това време една от най-важните за демократичните общества, а свободните медии са повсеместен ангажимент - на държавни управления, жители, политици, неправителствени организации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР