В целия Близък изток се чува биенето на барабаните на

...
В целия Близък изток се чува биенето на барабаните на
Коментари Харесай

Криза или цирк? Отегченият Близък Изток се чуди колко да се тревожи от напрежението между САЩ и Иран

В целия Близък изток се чува биенето на барабаните на войната, провокирано от държавното управление на Тръмп и породилите разногласия офанзиви против саудитските танкери и петролопровод. Но Рохиле Гарайбех, бележит йордански политик и коментатор в локалния щемпел, следи всичко това със комбинация от надменно отношение и отегчено неспокойствие.

" Цирк ", сподели той в телефонно изявление, окачествявайки последния процес на събитията като нищо повече от театър с присъединяване на голям брой задгранични артисти на сцената. " Нищо повече от номера, целящи да засилят натиска върху Иран ", добави той.

Докато държавното управление на Тръмп си урежда сметките с Иран, което подухва тревожни асоциации с подготовката за войната в Ирак през 2003 година, хората в целия арабски свят се пробват да отгатнат до каква степен разтревожени би трябвало да бъдат. В изявленията писатели, бизнесмени и изгнаници показаха опасения от възможна ужасяваща война сред Съединени американски щати и Иран, която съгласно мнозина се готви още от времето на заложническата рецесия в американското посолство в Техеран през 1979 година

Но те към този момент са привикнали с американски президент, който постоянно избира нападателната реторика пред дипломацията като средство за водене на договаряния, след което в последна сметка отстъпва.

" Ако трябваше да имаме вяра на всичко, което Тръмп е споделил през последните три години, щеше да има война с Китай, Северна Корея и Мексико ", сподели Джоузеф Фахим, египетски кино критик. " Този човек става за смях, просто не е сериозен. Не знаем дали да имаме вяра на тези закани или това е просто някой от многото му номера ", добави Фахим.

В Ливан, Рами Хури, академик от Американския университет в Бейрут, даде изявление на терасата на своето жилище, разкриваща панорама към Средиземно море. " Гледам за американски ракети на хоризонта ", сподели той шеговито.

В катарската столица Доха предприемачът Фархад Саид таман е завършил своя сухур, последното си ястие, преди да стартира дневния пост за Рамазана призори. " Това може да докара до нещо нищожно ", сподели той със жлъч.

Но под повърхността на шегите и скептицизма лежи трудно терзание, че изострящото се противоборство може да се окаже изключението от правилото, моментът, в който тактиката на Тръмп непреднамерено да тласне Съединени американски щати - и Близкия изток - към нежелана война.

" Дали може да се изостри и да се трансформира в нещо пълномащабно? Възможно е ", сподели Фахим.

В някои елементи на Арабския полуостров това напрежение към този момент се усеща. В четвъртък сутринта мощни детонации раздрусаха йеменската столица Сана, до момента в който военни самолети на водената от Саудитска Арабия коалиция нанасяха поредност удари по цели на съюзилите се с Иран бунтовници хуси, контролиращи по-голямата част от Северен Йемен.

Тези удари бяха нанесени два дни откакто хусите поеха отговорност за нахлуване против петролопровод в Саудитска Арабия, главния противник на Иран в района и, дружно с Обединените арабски емирства и Израел, основен покровител на втвърдяващата се политика на държавното управление на Тръмп против Иран.

Йеменското министерство на опазването на здравето заяви, че при въздушните удари в четвъртък са починали шест души, измежду които четири деца. Представители на хусите разпространиха фотоси на кървящи, покрити с пепел деца на болнични кревати.

В публицистична публикация от през вчерашния ден на " Араб нюз ", най-големия саудитски англоезичен вестник, се споделяше, че идващите удари би трябвало да бъдат по Техеран.

" Мнението ни е, че те би трябвало да бъдат ударени мощно ", отбелязва вестникът, чиито публикации неведнъж отразяват формалната саудитска позиция. " Макар и войната постоянно да е последна алтернатива, е необходим интернационален отговор, с цел да бъде обуздана иранската интервенция ", добавя изданието.

Подходът на Тръмп към Иран, изработван главно от неговия консултант по националната сигурност, ястребът Джон Болтън, е " единственото нещо, което той направи 100 % вярно ", сподели Мохамед Аляхия, основен редактор на " Ал Арабия ", дубайски новинарски ефирен канал, благосъстоятелност на Саудитска Арабия.

" Иранците имаха намерение просто да изчакат Тръмп да си отиде ", сподели Аляхия. Но когато президентът върна задушаващите наказания против петролния бранш, " те схванаха, че не могат да чакат. Затова виждаме тази трескава интензивност в Персийския залив ", добави той.

" Това, което в действителност е отвращаващо, е да гледаме по какъв начин се оправдават хората на Запад, които пазят Иран ", уточни той и означи поддръжката на Иран за сирийския президент Башар Асад. " Някои от нещата, които се чуват от критиците на Тръмп, биха провокирали омерзение у някой сириец, който е изгубил фамилията си ", добави Аляхия.

Брус Ридъл, някогашен помощник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който в този момент работи в Института " Брукингс ", съобщи, че забележимият вкус на Саудитска Арабия за борба с Иран много се отличава от политиката на бившето й управление.

Предишният властник, крал Абдула, беше изрично срещу открит спор, и то дотам, че разми иранската отговорност за терористичното нахлуване в кулите " Хобар " през 1996 година, при който починаха 19 военнослужещи от военновъздушните сили на Съединени американски щати. (САЩ в последна сметка заключиха, че Иран е виновен.)

Но при престолонаследника принц Мохамед бин Салман - фактическия властник на Саудитска Арабия, до момента в който на трона към момента е татко му - " те обичат борбата ", сподели Ридъл.

Като злокобно предвещание, съобщи той, предходната година в интернет се появи анимационен видеоклип, в който престолонаследникът - постоянно именуван с буквите си МБС - предвожда саудитска инвазия в Иран. " Ако това видео е някакво просветление за мисленето на МБС, то всички би трябвало да сме доста разтревожени ", добави Ридъл.

Безкомпромисните изказвания на Белия дом и неочакваното обилие на произшествия като мистериозното нахлуване против двата саудитски петролни танкера в неделя разпалиха страхове в някои среди, че Тръмп и съветниците му се пробват да измислят мотив за война, както по подобен метод направи държавното управление на Буш преди нахлуването в Ирак през 2003 година В четвъртък президентът Тръмп е споделил на изпълняващия длъжността министър на защитата на Съединени американски щати, че не желае да потегля на война с Иран, обявиха няколко представители на американските управляващи.

Въпреки всичко, доста араби считат, че е нужно да се противодейства на иранския експанзионизъм. През последните 15 години посредством съюзи с локални въоръжени групировки или контрабанда на пари и оръжие Техеран последователно разшири позициите си в целия район. Дъгата на неговото въздействие минава през Ирак, Сирия, Ливан, Газа и Йемен.

" Иран сътвори атмосферата за това подстрекателство към война ", сподели Монализа Фрейха, редактор в ливанския вестник " Нахар ". Но тя добави, че не има вяра изключително методът на Тръмп да се окаже сполучливо противопоставяне на иранската експанзия.

" Не виждам на хоризонта да се задава планувана война ", сподели Фрейха. " Но във всеки един миг са вероятни неточности в планирането ", уточни тя.

Либиецът Халед Шариф познава острия завършек на американската политика. През 2003 година, като въстаник против Кадафи, той е задържан в Пакистан и в продължение на две години е държан в тюрма на Централно разузнавателно управление на САЩ в Афганистан, където по думите му бил подлаган на съществени изтезания, които му предизвикали трайни проблеми с психологичното здраве.

Много либийци приветстваха американската военна поддръжка за революцията, която през 2011 година смъкна от власт дългогодишния деспот полковник Муамар Кадафи, сподели Шариф. Но от този момент е мъчно да се каже по кое време Вашингтон поддържа демокрацията, както твърди в тази ситуация с Иран, и по кое време се придържа намерено към автократи, както в Саудитска Арабия и Египет.

" Проблемът с Иран е от десетилетия ", сподели той. " Сега става дума за пари: Тръмп стои близо до страните от Персийския залив, тъй като желае да изкара пари от тях ", съобщи Шариф.

Сегашното напрежение е малко евентуално да докара до война, добави той, " само че няма да докара и до мир. Трябва да намерим политическо решение ".

Гарайбе, йорданският политик и коментатор в йорданския щемпел, сподели, че както доста пъти преди този момент множеството араби са сведени до ролята на прибавка или фенове на комплицирано зрелище, на която водещите са по-големи външни сили.

И както толкоз доста пъти преди този момент, добави той, " най-после те ще платят сметката ".

 

Деклан Уолш, " Ню Йорк таймс " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР