В третия ден на юлските Горещници, 17 юли, християнската църква

...
В третия ден на юлските Горещници, 17 юли, християнската църква
Коментари Харесай

Днес е голям празник! Честито на морските хора

В третия ден на юлските Горещници, 17 юли, християнската черква уважава паметта на Света Марина. Имен ден честват всички, които носят имената Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо. Честито!

Света Марина е родена в Антиохия и е щерка на сановник идолопоклонник. Загинала страдалчески едвам на 16 години (около 270 г.). За българина тя е Огнена Марина, знак на небесния огън, настойничка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на престол, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Горещниците - 15, 16 и 17 юли, народът ни чества в чест на огнената слънчева буря. Дните са отдадени на християнските светци Юлия, Марина и Емилиян. Най-строго се почитат първия и третия горещник. Знае се, че каквото и да се създаде в тези дни, ще изгори. Не се върви пеш. Жените не се захващат с никакви ръкоделия.

На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве и от хора и от животни. От него всеки взима, с цел да възпламени домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с вълшебства за обич.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР