В този момент, в който от Брюксел се нанася най-големият

...
В този момент, в който от Брюксел се нанася най-големият
Коментари Харесай

Елена Йончева: ГЕРБ и Бойко Борисов отклоняват вниманието от критичната резолюция с несъществуващи проблеми



В този миг, в който от Брюксел се нанася най-големият удар против ГЕРБ и против Бойко Борисов, по какъв начин очаквате ръководещите да реагират? Те вършат тъкмо това – пробват да отклонят вниманието от същността на резолюцията като разчитат, че хората няма да четат целия й текст. Това разяснява Елена Йончева, народен представител от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент в предаването „ Неделя 150 “ на БНР. Поводът беше признатата на 8 октомври резолюция за върховенството на закона в България, на която тя е основател.

„ Това е резолюция в отбрана на България. В 25 точки в нея се приказва, че България поредно нарушава правилата на демокрацията и върховенството на закона. Това не е резолюция за Истанбулската спогодба, в нея няма думата македонско малцинство, няма думата ОМО „ Илинден “, както настояват ръководещите “, сподели още Йончева. Тя изясни, че в един текстовете, в който се загатва конвенцията, в действителност се приканва да се приложат тези текстове от нея, които не опонират на конституцията, а точно - за отбрана на жертвите на домашно принуждение и създаване на центрове за протекция.

Според евродепутата и ГЕРБ, и националистите отклоняват вниманието към несъществуващи проблеми. Йончева изясни, че резолюцията е самобитен лист на това, което Бойко Борисов и ГЕРБ вършат в България в последните 10 години. Приемането й демонстрира, че ръководещите се пробват да изведат страната от пътя й в Европейски Съюз. „ България има проблем с корупцията, с неравенството, с медийната независимост “, изброи тя част от истинките проблеми.

Резолюцията е политически документ, върху който ще стъпят бъдещите решения на Европейската комисия, сигурна е Йончева. Тя напомни, че сега се водят диалози за обвързването на оценката за върховенството на закона с отпусканите европейски средства. „ Не мисля, че средствата за България би трябвало да бъдат спрени. Трябва обаче да се вземат ограничения, които да са превантивни и ще имат резултат върху идващото държавно управление.

Йончева заяви още, че от три дни е член на авторитетната мониторингова група за народна власт на Европейския парламент. Тя е единственият представител на България в нея. Съставът й е единствено от 14 евродепутати - по двама от всяка политическа група в Екологичен потенциал. „ Групата е нещо като сили за бързо реагиране по тематиките за върховенството на закона и демокрацията. Има право да кани министри, министър председатели, с цел да ги изслушва “, обясни Йончева. Тя напомни, че поради случаите на убийства на проверяващите публицисти в Малта – Дафне Галиция и в Словакия – Ян Куциак, групата е почнала изследвания, сложила въпроси на министър председателите, които в последна сметка подадоха оставки.

През август мониторинговата група беше поканила и премиера на България Бойко Борисов, с цел да обсъдят проблемите с върховенството на закона, само че той отхвърли да се яви.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР