В тежко състояние е намерен царски орел - една от

...
В тежко състояние е намерен царски орел - една от
Коментари Харесай

Продължават усилията да бъде спасен простреляният край Ямбол царски орел

В тежко положение е открит царски орел - една от най-редките и емблематични птици в света - в равнища покрай град Ямбол.

На 20-и септември екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) открива птицата благодарение на поставения ѝ GPS/GSM предавател в безпомощно положение. По-късно тя е настанена в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. След обзор от ветеринарните лекари на Центъра се открива, че орелът безспорно е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите следствие рентгенография 16 сачми в тялото му.

Царският орел е млада птица, маркирана от Българско дружество за защита на птиците с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в региона на град Елхово. Предавателите дават опция да се получава информация в действително време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното положение. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват значима информация за типа, в това число и за заканите, които заплашват популацията му. Конкретният случай е образец за една от най-сериозните закани – противозаконният острел.

Според ветеринарните експерти на Спасителния център, където птицата се лекува, положението ѝ е към този момент по-добро. " Към сегашния миг все по-стабилно, за наше благополучие. Имахме безпокойство, че няма да може да се изправя вследствие сачмата, която е попаднала в региона на гръбначния дирек. За благополучие, това наше безпокойство не се удостовери и през днешния ден дори го намерихме изправен ", изясни доктор Христина Клисурова от " Зелени Балкани " пред Българска национална телевизия.

Сигнал за случая е подаден до всички виновни институции, в това число и до прокуратурата, от където се надяваме напълно скоро да образуват досъдебно произвеждане.

Царският орел е международно заплашен тип и неговото гонене попада под наредбите на Наказателния кодекс, който планува наказване отнемане от независимост до 5 години и санкция от 5 000 до 20 000 лв.! Едва преди няколко дни бе арестуван от полицията бракониер, умъртвил десетки застрашени от изгубване птици и бозайници и сега тече следствие по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни, с помощта на предавателите.

Царският орел е един от най-емблематичните типове на българската природа, уважаван от предците ни като свещена птица, който прогонва градоносните облаци и избавя реколтата.  В последните години благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия броят на гнездата му в България се усили до 46. Загубата даже единствено на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по подобен тип е деяние, ориентирано освен против напъните по опазването му, природата и типа, само че и против морала и традициите на народа ни.

Източник: greenbalkans-wrbc.org

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР