В тази тотално променена геополитическа ситуация нашият регион се нуждае

...
В тази тотално променена геополитическа ситуация нашият регион се нуждае
Коментари Харесай

Стоянов: Нуждаем се от нов подход за гарантиране на сигурността и стабилността

„ В тази тотално изменена геополитическа обстановка нашият район се нуждае от нов метод за гарантиране на своята сигурност и непоклатимост, учреден на засилен разговор, съдействие и всеобхватна съгласуваност. Консолидираното съдействие и взаимоотношението при осъществяването на стратегически планове имат значими мултиплициращи резултати, допринасящи както за сигурността и стабилността, по този начин и за стратегическата резистентност, икономическото развиване и просперитета на страните от Балканите. “

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден в обръщението си към участниците в годишната Конференция на началниците на защитата от Балканските страни , оповестиха от Министерството на защитата. Той означи, че за миналите 16 години, този характерен районен конгрес се е утвърдил като ефикасен инструмент за подсилване на доверието и сигурността на Балканите .

„ Съвместните старания на страните от района е належащо да бъдат ориентирани към възстановяване на междусистемната съгласуваност и разширение на енергийните, транспортните, цифровите и телекомуникационните коридори. Важно значение има увеличението на свързаността в региона на превоза, енергетиката и цифровизацията, изключително по оста север-юг в Централна и Източна Европа “, съобщи министърът на защитата. Той уточни, че съдействието би трябвало да бъде насочено към осъществяване на съответни планове за развиване на инфраструктурни връзки сред страните , които да подобрят икономическата успеваемост, конкурентоспособността и салдото в развиването на Балканския район.

„ Убеден съм, че свързаността и най-много инфраструктурните планове, са основни за развиването и стабилността на Балканите. С реализацията на този метод, ще използваме по-рационално ресурсите и капацитета си, ще повишим сигурността си, и не на последно място – ще излъчим ясно обръщение, че нашият район е сигурен, постоянен и кротичък, което дава положителни условия за стратегически вложения и икономическо развиване “ , съобщи министър Стоянов.

„ Освен военната подвижност, която ще бъде дискутирана в границите на Конференцията, редица благоприятни условия в тази тенденция дават още военното обучение, образованието, както и дейностите по подготовката на войските и силите. Освен увеличение на взаимните учения и подготовки, можем да работим дружно и за взаимно придобиване, поддържане и потребление на съвременни симулационни системи, както и за модернизиране на инфраструктурата за подготовка “, сподели още министърът на защитата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР