В тази статия ще намерите всичко от А до Я,

...
В тази статия ще намерите всичко от А до Я,
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за парабените в козметиката

В тази публикация ще намерите всичко от А до Я, което би трябвало да знаете за парабените

Парабените участват в съвсем всички козметични артикули за ежедневна приложимост. Тяхната приложимост има както поддръжници, по този начин и съперници, заради въздействието на химикала върху здравето.

Грим, процедури за коса, кремове, червила, слънцезащитни артикули и съвсем всички артикули за хубост се нуждаят от консерванти, с цел да предотвратят растежа на микроорганизми и да удължат периода им на валидност. Поради това е обикновено да знаете за потреблението на парабени в козметиката.

И по този начин, какво съставляват парабените? По създание те са химикали, които се борят с дрождите и гъбичките. Въпреки че задачата им е да запазят периода на валидност на продуктите за хубост, някои храни и някои медикаменти, веществото може да има отровен резултат върху здравето.

Те обаче не са противопоказани във всички случаи. Науката и законите утвърждават потреблението на няколко формули със съставката, само че единствено в избрани концентрации. И по този начин, какво би трябвало да знаем за тези субстанции?

Какво съставляват парабените?

Парабените са консерванти, които имат бактерицидна и фунгицидна функционалност. Те принадлежат към производните на парахидроксибензоената киселина (PHBA) и заради ниската си цена намират необятно приложение в козметичния състав.

Използването им обаче е противоречиво. Публикация в списание Tecno-Logica предизвестява за значимостта на наблюдението на парабените, защото високите им концентрации могат да се натрупват в телесните тъкани и да причинят кожни последици.

Тези субстанции бързо се всмукват от тялото, метаболизират се и се отделят с урината. Екскрецията обаче е частична, защото те се откриват в кръвта и урината. Освен това се подозира, че веществото е в положение да промени хормоналния баланс посредством активиране на ендокринни разрушители.

Как да разпознаем парабените в козметиката?

Има органични парабени, т.е. такива, които се метаболизират по натурален път. Има и синтетични парабени или такива, създадени с химикали, формирани от пропанол, етан или метанол.

Козметиката, която не съдържа тази съставна част, нормално показва на етикета „ без парабени “. Въпреки това, проверете деликатно етикетите, защото буквите нормално са доста дребни или номенклатурата и кодовете имат акроними, които са склонни да объркат една добавка с друга.

Чувствителност към парабените в козметиката

Администрацията по храните и медикаментите (FDA) подрежда парабените на второ място измежду най-често срещаните съставки в козметиката. Същата институция няма информация, че сходни консерванти в козметични артикули имат влияние върху човешкото здраве.

Въпреки че не инжектират миризми или аромати, нито трансформират свойствата на грима или продуктите за персонална хигиена, несъответстващите дози от естера са склонни да генерират дерматологични положения като розацея, дерматит и алергии.

Консултирайте се с доктор, в случай че усетите сърбеж, отичане, червени подутини, изтичаща кожа или обрив след нанасяне на козметика, съдържаща парабени.

Що се отнася до връзката му с рака, в публикация в бюлетина на Chemical SafetyFacts.org се показва, че научните проучвания не са разкрили директна връзка сред това вещество и заболяването.

Кои са парабените, които може да употребявате и кои не

Освен FDA, Научният комитет по сигурност на потребителите на Европейския съюз позволява парабените, само че с избрани правила.

Етилпарабенът и метилпарабенът са безвредни при оптималната централизация от 0,4% на артикул или 0,8%, в случай че е примес. Поотделно или в композиция, пропилпарабен и бутилпарабен се поддържат във формулировки от 0,14 %.

Сред нездравословните са фенилпарабен, изопропилпарабен, пентилпарабен, изобутилпарабен и бензилпарабен. Що се отнася до тази група, това не е дефинитивно.

Как да съхраняваме козметиката с парабени?

Ежедневно доста хора вземат решение да трансформират навиците си за консумация, с цел да спрат да употребяват артикули с този тип консерванти и да опитат „ зелена козметика “.

Но в случай че към момента имате някои артикули с това вещество или се доверявате повече на успеваемостта на химикала, тогава вземете поради следните съображения за предпазване:

Съхранявайте ги на място, където светлината не може да доближи непосредствено до тях.

Затворете контейнерите компактно след нанасяне на наличието.

Стремете се към междинна температура, защото прекомерно високите или прекомерно ниските температури ще трансформират стабилността на формулите.

Попитайте вашия снабдител на артикули дали е целесъобразно да съхранявате продуктите в ледник. Някои хора употребяват хладилника, с цел да съхраняват кремове, лосиони и тоници за лице.

Продукти с формули, различни на парабените

За кожа със свръхчувствителност испанската фондация за здрава кожа предлага отбягване на контакт или излагане на парабени. Проверете етикетите на продуктите, преди да ги купите, и се уверете, че са натурална козметика.

Можете също да изберете артикули без консерванти, защото те не съдържат вода и стават все по-популярни. Запазването на този вид е посредством антиоксиданти, които предотвратяват окисляването и удължават тяхната полза.

Инфо: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/bg/photos

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР