В тайните служби, занимаващи се с разкриване на заговори против

...
В тайните служби, занимаващи се с разкриване на заговори против
Коментари Харесай

Най-голямата мистерия от тайното разузнаване на Кромуел

В тайните служби, занимаващи се с откриване на заприказва срещу властта, се появява загадъчна персона в черно, за която в архивите на Скотланд ярд и до през днешния ден са непокътнати документи

Тайното разузнаване на Кромуел доближава максимален подем при надарения държавен секретар Джон Търло. Той основава популярната „ Черна стая “, където се ревизира кореспонденцията. Благодарение на това диктаторът знае за проектите на враговете си и получава сведения за монарсите в цяла Европа. Пощата се преглежда благодарение на специфични машини, основани от Самуел Морленд, които ювелирно отварят и след прочитане още веднъж запечатват пликовете. А професорът от Оксфорд Джон Уолис с лекост разгадава даже и най-хитроумните
шифровки.
Но работата в „ Черната стая “ е напрегната, защото залог за триумфа е оперативността. Така враговете на диктатора няма да заподозрат, че писмата им попадат в неправилните ръце. Именно тази действеност от време на време липсва, защото през XVII век към момента не съществуват нито фотографска, нито копирна техника.
И не щеш ли един път при Джон Търло идва чужд мъж, облечен в черно, и споделя, че знае за проблемите на тайното разузнаване на Кромуел. Срещу почтено възнаграждение, несъмнено, той предлага да прави копия на писма и на други документи на практика незабавно. Но има едно изискване: никой да не го пита кой е, както и да се пробва да разбере методите му на работа.
Държавният секретар незабавно слага на тестване непознатия и той посредством минута му връща експериментален лист, изписан с неразбираем почерк – тъкмо копие на неговия. Дори с тайния белег в ъгъла, който Търло слага за меродавност на опита. При това непознатият не разполага с никакви инструмента – даже перо и мастило, благодарение на които да препише писмото. Истинска фантастика!
Нещо повече, индивидът в черно предизвестява чиновника, че след няколко часа копието още веднъж ще се трансформира в чист лист хартия. Но това е изцяло задоволително, с цел да остане Търло впечатлен
Загадъчният чужд добросъвестно се труди в „ Черната стая “ освен по време на ръководството на Кронуел, а и на неговия наследник. Но през 1660 година Карл II Споарт си връща кралската власт. Високо оценявайки професионализма на Търло, той му предлага работа за него в тайното разузнаване. Но държавният секретар, който по това време към този момент е много възрастен, избира да се отдръпна на заслужена отмора.
Изчезва обаче и индивидът в черно. Дори когато Търло на разлъка го моли да му разкрие по какъв начин е правил тайнственото прекопирване, непознатият отхвърля да го направи. Той изяснява, че без значение от интелигентността си Търпо не би могъл нищо да разбере от обясненията му.
Този мистериозен епизод от британската история би потопен е давност. Но след доста години в кабинета на Кромуел стартира ремонт, при който е откит тайник с бележки на Търло. Сред тях е и роман за мистериозния човек в черно и неговата удивителна дарба незабавно да копира документи. В началото част от тези секрети бележки отива в библиотеката на Оксфордския университет. По-късно документът за загадъчния чужд попада в Скотланд ярд и намира пристанище на един от рафтовете в архива на институцията.
Британските специалисти се пробват да разгадаят тайната на копирането, употребен от индивида в черно. Но това са единствено догадки. А истината по този начин и си остава загадка.
Странното в тази история е и за какво непознатият предлага услугите си само на разузнаването на Кромуел, а по-късно изчезва безследно. Такова откритие би мото да направи богат освен него, само че и неговите наследници.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР