В търсенето на зелената идея, екологията и по-разумния разход, все

...
В търсенето на зелената идея, екологията и по-разумния разход, все
Коментари Харесай

Китай боксува в битката за нулеви емисии при транспорта – потребителите купуват хибриди

В търсенето на зелената концепция, екологията и по-разумния разход, от ден на ден фенове на четирите колела са почнали да се концентрират върху актуалните електрически автомобили, хибриди и нови по-модерни мотори, способни да пият по една лъжичка на 100 километра.

Проблемът обаче се крие в нещо друго, автомобилната промишленост се пробва да направи преходът по-плавен, само че феновете на твърдото гориво са доста повече, в сравнение с всички останали. Това е изцяло обикновено, твърдото гориво се среща по-често във всяка бензиностанция, до момента в който зарядните станции, въпреки и да се усилват, не са изцяло задоволителни.

Решението на такива проблеми се крие по-скоро в средата – нито електрически автомобил, нито автомобил на гориво (бензин, дизел или някаква друга алтернатива).

Китайската промишленост продължава да пораства и все по-често може да предложи нови и забавни решения по отношение на електрическите коли. Субсидии за сходни покупки са налични още от края на 2022 година През миналата 2023 година има една изненада, която демонстрира, че ползата към хибридите е с 83% по-висок, в сравнение с при електрическите автомобили, които употребяват единствено силата на батерията си.

Трендът ще продължи и през 2024 година Няма никакво значение дали януари е обичайно слаб месец за търговията с коли, само че даже тогава китайците още веднъж обръщат внимание на статистиката и демонстрират, че през декември има спад на електрическите автомобили с 39% и спад на доставките за хибриди с 16% Общият спад на интерес към колите в Китай е към 14%.

Каква е повода за тази наклонност? Въпреки сериозният интерес към електрическите автомобили, които водят с 2:1 своите хибридни събратя, множеството специалисти подозират, че тайната се крие точно в дотациите. Продажбата на хибриди слага под въпрос и генералната концепция на Китай, че счита да употребява допустимо най-чистия превоз в страната.

Освен това, продажбата на повече хибриди води до съществени главоболия за Tesla, Xpeng и Nio, които са главните производители на електрически коли. Техните консуматори се намират в огромните и богати градове като Пекин, Шанхай и Женшен. Електромобилите са на огромна респект там, до момента в който в по-малките градове и отдалечени райони, множеството производители би трябвало да влагат в основаването на електрически станции, да основават машини с по-висок пробег на електричество.

Компанията BYD продава 3 милиона автомобила и съвсем половината от тях са хибриди. Китайският производител пренаписва тренда, предлагайки DM-i и даже печели премия за най-продаваната кола в Китай през предходната година. Точно този модел е повода за Tesla да стои обратно в класацията.

Япония, която е известна със своето автомобилно произвеждане, също има много проблеми, въпреки и колоси като Toyota и Nissan да не са се фокусирали толкоз върху хибридите, те не престават да са едни от най-търсените. Друга причина е, че благодарение на електромотор в хибридната система, разходът на гориво става доста по-нисък.

Хибридите в Япония не могат да се презареждат в мрежата и не получават дотации, даже и на китайския пазар. Не всички хибриди в Китай работят по този метод. Компанията Li Auto Inc. е известна с продаването на хибрид, употребяващ по-сериозна батерия за дълъг пробег и бензинов мотор, който стартира да работи единствено и само за презареждането на батерията. Какъв е резултатът от тази концепция? Тази компания най-вероятно ще означи един невиждан растеж в продажби – към 182% или 376 хиляди автомобила за 2023 година

И къде е огромният проблем? Въпреки обстоятелството, че хибридите са доста по-приятелски настроени към природата, те несъмнено ще забавят проектите на Китай за оповестяването на превоз с нулеви нездравословни излъчвания. Ако към момента смятате, че електрическите автомобили не замърсвят – грешите. На годишна база, един електрически автомобил създава към 2177 кг въглероден диоксид. Числото е взето от количеството сила, което би трябвало да се създаде, от време на време благодарение на топло-електрически централи.

С 200-300 кг повече се подрежда хибридът, а количеството нездравословни излъчвания от общоприет автомобил е към 3 пъти повече. Електромобилите не са изцяло зелени, както регистрират доста специалисти през последните години, само че технологията върви в тази стъпка и от ден на ден енергийни източници ще избират зелени запаси, вместо обичайните. Китай не е изключително зелен, имайки поради количеството работещи ТЕЦ-ове.

Планът за чиста сила и независимост на придвижване е въведен в Китай през 2021 година и всички по-зелени коли получават разнообразни помощи и по-добри условия за владение. Единственият проблем е, че по-същият проект ще се наложи на Китай да стартира да продава единствено електрически автомобили (около 90% от всички налични) до 2025 година Планът за електрифициране на 25% от популацията през 2022 година е бил сполучлив, а единствено след 1 година стават 66% от всички електрически коли. Останалите желани машини са хибриди.

Електрификацията на пътя е променлива с доста съществени проблеми, като един от тях ще е ориентиран точно към построяването на по-добри политики за електрическите автомобили, по-добра връзка с производителите и задоволително положителни условия, предоставени от обещано държавно управление. Ако един фактор не е разполагаем, потребителят се насочва към идващото най-хубаво решение, което в Китай е хибрид.

Какво търсят потребителите? Добра цена и добър пробег. Според търговците на използвани коли, хибридите печелят или постоянно се изравняват. Причината за избора на хибрид е, че най-често пробегът на електрическите коли не е задоволителен. Сериозното разминаване в Китай не е изненада за никого, сходни са претекстовете на този проблем и в България. Липсата на повече зарядни станции, по-добри условия и постоянно – рационални цени, кара елементарния консуматор да се насочи повече към хибрид, като от време на време това може да е най-високата инвестиция.

Не всичко е толкоз розово, само че напредъкът при електрическите автомобили също не е толкоз неочакван, въпреки всичко приказваме за промишленост, която към момента се развива. Исторически видяно, не би трябвало да забравяме, че колите на твърдо гориво имат вековна история и са трансформирали своя образ неведнъж, с цел да отговорят на всички условия, до момента в който електрическите автомобили към момента са прекомерно млади.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР