Всеки, който полага труд, не трябва да се чувства беден.

...
Всеки, който полага труд, не трябва да се чувства беден.
Коментари Харесай

Любослав Костов, КНСБ: Всеки, който полага труд, не трябва да се чувства беден

Всеки, който поставя труд, не би трябвало да се усеща безпаричен. 1 май е признакът, който ни кара да се сещаме за труда. Той е празник на всички работещи, може да се пояснява и като съсловен празник. Това съобщи основният икономист на КНСБ Любослав Костов в ефира на Нова нюз.

По думите му има още доста път да извървим в областта на труда, само че значително е направено досега.

„ Освен че свършва пролетта и идва лятото и е много остарял български празник, на 1 май да вземем за пример Васил Левски стартира втората с обиколка на страната и прави това, което прави, с цел да се случи Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Датата е  световна победа на работещите и тяхната битка ”, добави той.

„ Може да има повече работни места и по-добре платени. Разбира се, частният бранш заплатата пораства с 12-13%, в държавния – с по-малко. Държавата като огромен шеф би трябвало да се държи като частния бранш. Разбира се, има потребност от преквалификация на хората в изчезващите специалности. Трябва да се види и каква е цената за софтуерния напредък и подготвени ли сме да я платим ”, счита Костов.

Според него доста са провокациите пред нас: „ Повечето са хоризонтални. Трябва обща тактика, която да дефинира тази различна цена – парично, алтруистично даже. Трябва да забележим накъде сме поели. Не знам има ли България идея за развиване на четвъртата индустриална промишленост – изкуствен интелект, блокчейн. ”

Той предвижда, че ще се усилят неравенствата сред обособените интеграционни съюзи и напомни, че от МВФ ни споделиха, че е нужна промяна в данъчната система. „ Искаме да изравним междинната класа с тези нагоре ”, добави още той.

На въпрос ще се изравни ли минималната работна заплата със заплатата за прехрана, икономистът съобщи: „ Не може да стане за една година това нещо, само че с поредни политики за 5-6 години напред ще се случи. В момента МРЗ е 55% от нашата заплата за прехрана. Ако нещата вървят по този начин, както са тръгнали, 2027 година това съответствие ще бъде 80%. ”

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР