В Талин, Естония, един нов инструмент за учене има за

...
В Талин, Естония, един нов инструмент за учене има за
Коментари Харесай

Умна писалка разпалва любов към книгите в естонски детски градини

В Талин, Естония, един нов инструмент за учене има за цел да разпали любовта към книгите измежду децата в детските градини, споделя " Евронюз ". Той съчетава най-хубавото от познатото описване на приказки с новите цифрови технологии.

" Първата цел беше ранното обучение да се направи по-весело и закачливо и по-късно децата да бъдат върнати към книгите. Защото те са привлечени от смарт телефони и компютърни игри ", споделя Лаура Пайт, която управлява плана.

С електронната " интелигентна химикалка " децата получават моторни умения, биват възнаградени с песни и стихове, и им се задават въпроси на латвийски или естонски език, до момента в който преглеждат илюстрациите и текста.

Трин Орунурм, учител в детска градина в естонската столица, изяснява по какъв начин работи: " Те могат да вземат писалката и да я приближат до картината и тогава книгата оживява ".

Проектът почнал, откакто специалисти изразили паника от неналичието на нови висококачествени образователни материали за дребните деца в тези две балтийски страни и отвън тях. Те комбинирали силите си, обединявайки известно издателство с учени и дребен и междинен бизнес. Екипът на плана, който получил 370 хиляди евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз, основал пет книги и една игра на латвийски и естонски език.

Резултатите в този момент се тестват в над 400 детски градини, където, съгласно един от главните създатели, е належащо да се покачат познанията за книгите.

" Има деца, които не знаят, че книгата стартира тук, и продължава по този начин, и свършва по този метод. Това са деца, които нямат книги вкъщи и родителите явно не четат книги ", споделя, разлиствайки книга, Майра Добеле, сценарист и публицист.

Преподавателят Трин Орунурм се съгласява. " В ежедневната си работа виждам, че децата в действителност избират повече умни джаджи, в сравнение с книги, изключително когато устройствата имат екран ", споделя тя пред " Евронюз ".

Образователни специалисти от Латвия и Естония дали педагогичен насоки за поредицата и в този момент следва да оценят в каква степен са реализирани задачите.

" Някои деца желаят да слушат още веднъж, и още веднъж, и още веднъж, и още веднъж, и още веднъж, и от време на време родителите споделят: " Но това е към този момент стотният път ", а писалката може да го направи 100 пъти ", смее се Пайт.

Следващата стъпка е тестванията, песните и стихотворенията да се преведат на други езици, като фински да вземем за пример.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР