В такива случаи дори неспециалист ще постави очевидна диагноза -

...
В такива случаи дори неспециалист ще постави очевидна диагноза -
Коментари Харесай

Как да оправим най-честите проблеми с ауспуха?

В такива случаи даже неспециалист ще сложи явна диагноза - ауспухът е изгорен. Какво да извършите в такава обстановка и допустимо ли е да се реши казусът с малко старания, например посредством замяна единствено на някои детайли на изпускателната система или даже напълно - посредством просто заваряване на нейната сифонна част? Експертите от Auto Mail, представени от automedia.investor.bg дават съвети за разрешаването на този проблем.

Причини за щета на изпускателната система

Повредата на изпускателната система може да бъде породена от разнообразни условия – от индустриални недостатъци до естествено изхабяване или увреждания на ауспуха. Най-често повода са тежките условия на работа. Сред тях са нискокачествени горива и пътни реагенти, които водят до разяждане, разхерметизиране на заваръчните шевове и появяването на дупки. Освен това, при превъзмогване на дълбоки локви, нагрятият корпус внезапно се охлажда, което също предизвиква дупки и пукнатини. Редовните пътувания на къси дистанции също имат негативен резултат, защото изпускателната система няма време да се охлади дейно.

При шофиране в тежки офроуд условия и даже при повърхностно паркиране детайлите на изпускателната система страдат от ударни удари. Най-сериозните повреди са тези на катализатора, като те се появяват заради нискокачествено гориво, дефектна система за запалване (изгоряла бобина, запушен инжектор, приключване на въздух) или масло, попаднало в бензина, което води до коксуване на катализатора с артикули от горенето.

Изпускателният тракт на автомобила употребява и датчици за О2, които също се скапват, страдайки от ниско качество на горивото, погрешно запалване и маслени фракции в отработените газове. И най-после - има обстановки, когато ауспухът просто експлодира. Причината може да е запалване на горивни пари в корпуса, в случай че системата, захранваща гориво-въздушната примес, е дисбалансирана.

Често срещани недостатъци на ауспуха

Ако подозирате, че ауспухът е развален, трябва деликатно да ревизирате неговото положение, като повдигнете колата на подемник (такива има в сервизите) или да я закарате на такова място, че да можете да влезете под нея.

Изпускателната система включва няколко значими съставния елемент:

- Изпускателен колектор, през който продуктите от горенето се изхвърлят в цилиндрите на мотора.

- Гофриран разтеглив съединител за понижаване на вибрационните натоварвания.

- Резонатор, който понижава температурата на отработените газове и забавя тяхното придвижване.

- Катализатор, който понижава наличието на нездравословни отработени газове, като ги изгаря и окислява.

- Ауспух, който понижава равнищата на звук и отчасти обезврежда токсичността на отработените газове.

- Сензор за О2, който дефинира химичния състав на продуктите от горенето и поправя съотношението на съставените елементи на сместа въздух-гориво

Съответно всички тези детайли могат да се повредят и да изискват ремонт или замяна. Дефектният шумозаглушител води до нарастване на излъчвания с нараснала токсичност. Този въглероден окис освен ще замърси атмосферата, само че и ще навлезе в купето през вентилационния отвор в долната част на предното стъкло.

В допълнение, продуктивността на двигателя намалява - вследствие на несигурно систематизиране на газа, тягата се утежнява, защото горивото не изгаря изцяло. В същото време по вътрешните елементи на мотора може да се образуват сажди, които да причинят коксуване на цилиндрите. Ако не се обърне внимание на повредата на катализатора, това води до провали по мотора, които могат да станат причина за неговото излизане от строя. Факт е, че керамичните люспи от развален катализатор се засмукват през изпускателния тракт в цилиндрите на мотора и съвсем незабавно надраскват стените на цилиндрите, което прави главния ремонт на мотора неминуем. И най-после, равнището на шума неизбежно се усилва.

Видове ремонт на изпускателна система

В някои случаи няма смисъл да се хвърлят пари заради микроскопични дупки или пукнатини в ауспуха, по-логично е да се ремонтира изтичащата част. Ремонтите обаче са разнообразни. Експресен способ като потреблението на специфични уплътнители, които са устойчиви на високи температури, както и керамични ленти, може да се предложи единствено като краткотрайна мярка.

Друго нещо е класическото заваряване, с помощта на което се слага специфична лепенка на мястото на отвора в изпускателната система. По предписание такива лепенки се заваряват по време на изгаряне в банките на ауспуха - непосредствено в ауспуха, резонатора и пламегасителя.

Има различен вид - студено заваряване. Тук за ремонт се употребява специален двукомпозитен материал, който се нанася върху мястото на изгаряне. Сместа се втвърдява бързо и обезпечава запечатване на проблематичната зона. Сериозни и многочислени изгаряния обаче не могат да бъдат арестувани посредством студено заваряване. Във всички случаи ремонтът на ауспуха би трябвало да бъде приключен посредством нанасяне на специфична топлоустойчива багра. Това ще направи ауспуха доста по-устойчив на разяждане.

Какво да извършите, в случай че катализаторът се повреди

Катализаторът е най-скъпата част от изпускателната система, предопределена да понижи токсичността на отработените газове. Вътре в този безусловно драгоценен детайл има керамичен блок със конструкция на пчелна пита. В взаимозависимост от модела върху стените на пчелната пита се нанася микрослой от паладий, родий, иридий, сребро, злато или платина.

Производителите настояват, че експлоатационният живот на конвертора е 100 000-150 000 км. Всъщност обаче могат да зародят проблеми с по-малък пробег, изключително в градовете, където автомобилът постоянно попада в тапи.

Съответно има няколко разновидността за решение на казуса. Изглежда, че най-логичният вид - замяната, не постоянно е допустим, защото новата част е много скъпа. Просто изрязване на катализатора от системата е бюджетно решение, което на доста места се пояснява като нарушаване на структурата на автомобила. То покачва нездравословните излъчвания от отработените газове, които проникват освен в атмосферата, само че и в кабината.

Затова и доста специалисти предлагат слагането на повсеместен катализатор, който ще коства повече на притежателя спрямо директното премахване на самото устройство, но в това време е по-евтин от замяната с нов автентичен подробност. Това обаче може да изисква препрограмиране на електронния блок за ръководство, само че пък звукът и миризмата на изгорелите газове ще бъдат доста по-тихи и по-чисти, в сравнение с в бюджетния вид.

Как да удължите живота на вашата изпускателна система

В умозаключение, ето няколко експертни съвета, които ще ви оказват помощ да удължите живота на изпускателната система. На първо място, следете положението освен на външните панели на тялото, но и на останалите части. Това важи и за гумено-металните окачвания, които отстраняват част от товара от ауспуха.

От време на време загрявайте механизма при високи обороти на мотора, за да се отървете от влагата.

През зимата, когато пътищата са наводнени с химикали, мийте колата си по-често, като не забравяте да отстраните замърсяванията, в това число от дъното на автомобила.

Контролирайте скоростта си и избягвайте неочаквани потегляни, в противоположен случай камъни и пясък ще  " бомбардират “ изпускателната система, тествайки нейната издръжливост. И най-после, постоянно извършвайте поддръжка и проверявайте работата на системите за запалване и зареждане на мотора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР