В своето шесто участие на световно първенство по ски алпийски

...
В своето шесто участие на световно първенство по ски алпийски
Коментари Харесай

Шифрин най-накрая покори гигантския слалом на световните първенства, българките са 35-та и 42-ра

В своето шесто присъединяване на международно състезание по ски алпийски дисциплини за дами американката Микаела Шифрин най-сетне завоюва международната купа в гигантския слалом. За нея това е общо седми златен орден от шампионатите на планетата, където тя има четири следващи трофеи (2013-2019) в слалома и по една в супергигантския слалом (2019) и алпийската композиция (2021).

В гигантския слалом досега Шифрин имаше три качвания на подиума. Тя бе трета в Оре през 2019, а в Санкт Мориц 2017 и Кортина д`Ампецо 2021 тя взе сребърното отличие. Освен това тя има злато в дисциплината от Олимпийските игри в Пьончан 2018.

Американката бе най-бърза в първия манш на надпреварата в Куршевел и Мерибел, след което даде 12-то време във втория, с цел да завоюва с задатък от 0.12 секунди пред италианката Федерика Бриньоне. Шифрин стори това макар неправилност, която позволи малко преди финала на второто си втурване. Трета на 0.22 секунди зад шампионката приключи представителката на Норвегия Рагнхилд Мовинкел.

Любимката на почитателите по трибуните във финалната зона Теса Уорли, която бе втора след първия манш, позволи неточност и падна единствено десетина порти преди финала на втория. Преди това французойката се движеше с темпото да измести краткотрайната лидерка Бриньоне и да излезе в позиция за своето трето злато в гигантския слалом след купите в Шладминг 2013 и Санкт Мориц 2017.

Двете представителки на България, които участвах в днешното съревнование Луиза Бертани и Юлия Златкова приключиха надлежно 35-та и 42-ра с закъснение от респективано 9.15 и 18.65 секунди. Двете се включиха във втория манш, макар че бяха отвън топ 30 след първия, защото на международни шампионати и олимпийски игри регламентът е малко по-различен, в сравнение с в Световната купа. Той разрешава първите 60 от първото втурване да карат във второто, в което още веднъж топ 30 започват в противоположен ред, след което се спускат всички останали.
 Успешен край за Бертани и Златкова в първия манш на гигантския слалом на Световното Успешен край за Бертани и Златкова в първия манш на гигантския слалом на Световното
Програмата на Световното състезание в Куршевел и Мерибел продължава на следващия ден с мъжкия великански слалом, в който присъединяване ще вземат трима българи. Това ще са Алберт Попов, Калин Златков и Константин Стоилов, които по-рано през днешния ден минаха сполучливо квалификациите за утрешния старт. Двата манша на надпреварата започва надлежно в 11:00 и 14:30 часа българско време. Следващият старт за дамите ще бъде в събота, когато ще се организира и класическият слалом. Това ще бъде и последно съревнование за дамите на Световното състезание във Франция. 

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР