В своето изследване д-р Ксепка и съавтори девет нови екземпляра

...
В своето изследване д-р Ксепка и съавтори девет нови екземпляра
Коментари Харесай

Фосилите разкриват два нови вида гигантски пингвини

В своето проучване доктор Ксепка и съавтори девет нови екземпляра от пингвини от групировката Моераки на Южния остров, Нова Зеландия.

Те приписват най-големия образец на нов тип, Kumimanu fordycei, който има жива телесна маса в диапазона от 148 и 160 kg.

Вторият нов тип, Petradyptes stonehousei, е показан от пет екземпляра.

Древната птица е била малко по-голяма от живия императорски пингвин (Aptenodytes forsteri).

И двата нови типа са живели през епохата на късния палеоцен, преди 60 и 55 милиона години.

„ Kumimanu fordycei и Petradyptes stonehousei демонстрират, че пингвините са станали доста огромни при започване на своята еволюционна история, милиони години преди да настроят тънко своя уред за плавници “, споделиха палеонтолозите.

Те също по този начин следят, че двата типа резервират примитивни характерности като по-тънки кости на плавници и мускулни точки на закрепване, които наподобяват тези на летящи птици.

За да оценят размера на типа, те мериха стотици модерни кости на пингвини и пресметнаха регресия, употребявайки размерите на костите на перката, с цел да предскажат тежестта.

„ Пингвините бяха толкоз огромни, че това ги направи по-ефективни във водата “, сподели доктор Ксепка.

„ По-голям пингвин би могъл да улови по-голяма плячка и което е по-важно, би бил по-добър при запазването на телесната температура в студени води. “

Масивният размер и разположението на Kumimanu fordycei покрай корена на пингвиновото дърво обезпечават спомагателна поддръжка за сюжет, при който пингвините доближават горната граница на размера на тялото си доста рано в своята еволюционна история.

„ Възможно е техният размер да разреши на най-ранните пингвини да се разпространят от Нова Зеландия до други елементи на света “, сподели доктор Ксепка.

Констатациите се появяват в Journal of Paleontology.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР