Спинозаврите са членове на Spinosauridae, аберантно семейство от големи тероподи

...
Спинозаврите са членове на Spinosauridae, аберантно семейство от големи тероподи
Коментари Харесай

Палеонтолози реконструират мозъци на два вида спинозаври

Спинозаврите са членове на Spinosauridae, аберантно семейство от огромни тероподи динозаври, което включва гигантския спинозавър.

Тези динозаври са известни от ранната до междинната креда в Африка, Европа, Южна Америка и Азия.

Спинозаврите са измежду най-характерните и въпреки всичко едва известни тероподи с огромно тяло.

Те се характеризират с удължена, странично компресирана муцуна; дълги, сходни на крокодил челюсти и конични зъби; и, в подгрупа от типове, дълго неврално гръбначно платно.

Тези акомодации им помогнаха да водят ненапълно воден метод на живот, който включваше дебнене по речните крайбрежия в търсене на плячка, измежду която имаше огромни риби.

Този метод на живот беше доста друг от този на по-познатите тероподи, като алозавър и тиранозавър.

В ново проучване докторът на университета в Саутхемптън. студентът Крис Баркър и неговите сътрудници имаха за цел да схванат по-добре еволюцията на мозъците и сетивата на спинозаврите.

Те сканираха фосилизираните остатъци от Baryonyx walkeri и Ceratosuchops inferodios, два типа спинозаври, живели в днешна Англия преди към 125 милиона години (период креда).

Тези двама са най-старите типове спинозаври, за които е прочут материал от мозъчните корпуси.

Мозъчните корпуси и на двата екземпляра са добре непокътнати, а палеонтолозите са реконструирали цифрово вътрешните меки тъкани, които от дълго време са изгнили.

Те откриха, че обонятелните луковици, които обработват миризмите, не са изключително развити и ухото евентуално е настроено на нискочестотни звуци.

Тези елементи на мозъка, участващи в поддържането на главата постоянна и погледа, закрепен върху плячката, евентуално са били по-слабо развити, в сравнение с при по-късните, по-специализирани спинозаври.

„ Въпреки необикновената им екология, наподобява, че мозъците и сетивата на тези ранни спинозаври са запазили доста общи аспекти с други тероподи с едро тяло – няма доказателства, че техният полуводен метод на живот е отразен в метода, по който са проведени техните мозъци “, Баркър споделих.

„ Една интерпретация на това доказателство е, че тероподните предшественици на спинозаврите към този момент са имали мозък и сетивни акомодации, подобаващи за улов на риба на ненапълно работно време, и че „ всичко “, което спинозаврите би трябвало да създадат, с цел да се специализират за полуводно битие, е да развият необикновена зурла и зъби. "

„ Тъй като черепите на всички спинозаври са толкоз профилирани за улов на риба, е изненадващо да забележим такива „ неспециализирани “ мозъци “, сподели доктор Дарън Найш, също от университета в Саутхемптън.

„ Но резултатите към момента са обилни. Вълнуващо е да получиш толкоз доста информация за сетивните качества – слух, подушване, баланс и така нататък – от английските динозаври. “

„ Използвайки авангардна технология, ние в действителност получихме цялата информация, обвързвана с мозъка, която бихме могли от тези вкаменелости. “

Резултатите са оповестени в Journal of Anatomy.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР