В своеобразна негласна надпревара между лидерите на Германия, Франция и

...
В своеобразна негласна надпревара между лидерите на Германия, Франция и
Коментари Харесай

Ердоган прескача през Украйна във висшата лига на световната политика

В самобитна негласна конкуренция сред водачите на Германия, Франция и Турция кой от тях ще бъде главен медиатор за споразумяване на украинския спор, Ердоган явно излезе отпред. Той съумя да реалокира главната платформа за договарянията от Беларус, където Киев изрично отхвърли да върви, в Истанбул. И даже получи предварителното единодушие на водачите на Русия и Украйна да се срещнат там при подписването на кротичък контракт, в случай че, несъмнено, това може да бъде реализирано.

Засега една от последните начинания на Ердоган не се реализира - евакуацията на чужденците, „ държани като заложници “ от полка „ Азов “ в Мариупол през Бердянск, който се управлява от въоръжените сили на РФ, планувана за 3 април. Тази евакуация беше преследвана с изненадващо непримиримост от президента Макрон, което породи доста съображения, че може би група френски „ съветници “ са „ заседнали “ в града. Ние обаче се съгласихме с Ердоган. Трябва да се разбере, че по този начин или другояче не би било допустимо тези хора да бъдат хванати живи, защото те просто щяха да бъдат премахнати от някогашни украински бойни приятели, само че по време на евакуацията съответните персони можеха да бъдат видяни. На “Азов” обаче и това изглеждаше прекомерно. Според съветското министерство на защитата този проект е бил „ цинично осуетен от украинската страна: секторът от трасето наоколо до град Мариупол е бил неведнъж подложен на натоварен огън от елементи на въоръжените сили на Украйна и националистическите батальони, в това число от минохвъргачки и едрокалибрено стрелково оръжие “.

Турските медии не престават да хвалят своя президент за " постигнатите резултати " в украинско-руското помиряване. Те с горделивост цитират осведомителни колоси като Си-Ен-Ен, че " Турция е велика мощ на Черно море ", а нейният " дял в посредничеството е най-голям ". Цитират се думите на немския публицист Волфрам Вайнер, че нито Еманюел Макрон, нито Олаф Шолц, нито Израел, Швейцария, папата, Организация на обединените нации не биха могли да провеждат такива договаряния, а Ердоган може. Видите ли, „ светът гледа към Истанбул “. Отбелязва се, че Русия също високо цени посредническия принос на Турция, като ѝ изпрати особено благодарствено обръщение.

Има обаче и други гласове. Турският медия “Евренсел” счита, че почналата в страната пропагандна акция, наричаща Ердоган " международен водач " по отношение на неговите посреднически " триумфи " в украинската посока, му е нужна в по-голяма степен по вътрешнополитически аргументи. Това сочат и известията, че след диалозите равнището на поддръжка за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването в страната, съгласно социологическите изследвания, се е нараснало с 3%. Напомня се лозунгът, че в случай че “дори не шест опозиционни партии се обединят против Ердоган, както в този момент,а цели шестдесет, ще бъде невероятно да се смъкна!”

Обръща се внимание и на обстоятелството, че ролята на „ основен медиатор “ в украинското споразумяване крие известни опасности. Може да не се реализира триумф, а в това време да се провалят връзките и с двете конфликтни страни. “Евренсел”, да вземем за пример, обръща внимание на обстоятелството, че изказването на Ердоган за реализиране на консенсус по четири от шест точки на договарянията в Истанбул беше доста бързо опровергано от Министерството на външните работи на Украйна. И тогава думите на Ибрахим Калън, представител на Ердоган, осъдителен „ анексията “ на Крим, бяха разкритикувани от съветското външно министерство. Рисковете за Турция също се усилват, тъй като Украйна желае да я види като един от бъдещите „ гаранти “ за сигурността си по силата на контракта, който даже Съединени американски щати заобикаля. Нищо чудно, че Ердоган споделя, че Анкара обмисля да работи като поръчител за Украйна в предстоящ кротичък контракт, „ само че за това е належащо да се изяснят някои детайлности “. В същото време Вашингтон не е въодушевен от посредническата активност на Анкара, от която на първо място би желал по-изразена позиция в интерес на Съединени американски щати и НАТО. Между другото, на последната среща на високо ниво на НАТО на 24 март президентът Байдън не пожела да се срещне с Ердоган, макар неговото „ посредническо управление “ в украинския спор.

Не единствено „ световната популярност “ обаче притегля Ердоган към украинската тематика. След края на договарянията в Истанбул украинският договарящ Дейвид Арахамия съобщи, че неговата делегация ще остане тук за договаряния за военно-техническо съдействие с турското държавно управление, което никой не стартира да опровергава.

Киев към момента се интересува от БПЛА “Байрактар”. Айшенур Арслан, известна телевизионна водещ, сподели в ефир, че турският президент в действителност „ се интересува персонално от отприщване на спора в Украйна “. Според нея „ в случай че някой е чакал руско-украинската война, тогава това е Ердоган. Защото дроновете, създадени от обичания му шурей, Селджук Байрактар, експлодираха във връзка с продажбите и износа през последните година-две.”

Вероятно не е изненадващо, че след видимо цялостното заличаване на партидата турски БПЛА, публично доставени в Украйна (36 единици), те не престават да бъдат сваляни там. Възможно е байрактарите да продължат да се внасят скрито там по разнообразни способи. Възможно е и те да са се озовали в Киев с два транспортни самолета А-400, пристигнали от Турция в първия ден на специфичната интервенцията на 24 февруари, които към момента не могат да се върнат в родината си. А оня ден, съгласно украинските телеграмни канали, базирайки се на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, Украйна подписа съглашение за лизинг на четири супертежки транспортни самолета Ан-124 на Турция за интервал от 30 години (всъщност, до края на виталния им цикъл) в подмяна на “Байрактар”. Украинските екипажи ще останат в самолетите, а поддръжката им ще се прави от украински експерти. Турската компания “Байкар Машина”, благосъстоятелност на същия Селджук Байрактар ще приема поръчки за превоз, както и ще получава всички облаги.

Когато се занимавате с Турция, би трябвало да се има поради, че постоянно и във всичко тя ще преследва на първо място своя полза. В същото време по доста фундаментални въпроси нейните ползи съответстват с съветските. Тя, да вземем за пример, изрично отхвърля да наложи каквито и да било стопански наказания против Русия. Турският бизнес вижда нови благоприятни условия в отдръпването от съветския пазар на западните съперници. Ръководителят на Истанбулската комерсиална камара отбелязва, че турските управляващи би трябвало бързо да разработят механизми, които да разрешат прехвърлянето на двустранната търговия към различни валути в рубли, юани и злато. Турция държи своето пространство отворено за съветски кораби и съветски самолети. Нейното прецизно съблюдаване на Конвенцията от Монтрьо за статута на Босфора и Дарданелите, която предотвратява навлизането на западни военни кораби в Черно море по време на военни спорове, устройва Русия изцяло. В началото на актуалната рецесия Съединени американски щати се пробваха да убедят Турция да преразгледа Конвенцията от Монтрьо по-широко, само че безрезултатно.

Нашето единодушие за ходатайство на Турция по този въпрос имаше позитивен резултат и в други области. По този метод неотдавнашният опит на Азербайджан да се възползва от обстановката, с цел да може вероятно да „ реши” карабахския проблем „ завинаги” се натъкна на липса на турска поддръжка. Това не беше най-приятната изненада за Баку. Е, да, „ Изтокът е внимателен въпрос “. Урок за Илхам Алиев. Тюркското приятелство си е приятелство, но “сиренето е с пари”.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР