В Свищов почетоха паметта на жертвите от най-силното земетресение с

...
В Свищов почетоха паметта на жертвите от най-силното земетресение с
Коментари Харесай

В Румъния се подготвят за силни земетресения, може ли България да вземе пример?

В Свищов уважиха паметта на жертвите от най-силното земетресение с епицентър Вранча, станало преди 46 години. А в Румъния създават проект по какъв начин да минимизират вредите при мощен трус от 8 по скалата на Рихтер. Според разбор на Департамента за изключителни обстановки, в случай че това се случи, жертвите и ранените ще са към 40 хиляди.

На днешната дата преди 46 години земята под планината Вранча се разтриса с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер. За секунди рухват 8500 здания, като че ли са от картон. Под руините умират 1600 души. Трусът е усетен и у нас, най-силно в Свищов. Градът дава 250 жертви. А към днешна дата земята в Румъния все по-често се люлее.

Според сеизмичната карта на Букурещ при вероятно мощно земетресение най-уязвим е остарелият център. Улиците са тесни и при едно сриване на здания колите за спешна помощ и избавителните екипи мъчно ще се оправят. 300 хиляди са рисковите здания в Румъния. Фасадите им са обозначени с червени точки, което значи, че са в сеизмичен риск. Те ще бъдат незабавно укрепени с държавни средства. А нов закон не разрешава отдаването чартърен на старите здания, които с изключение на жилища, имат и търговски площи.

Вранча. 4 март 1977 година, 21:20 ч.

" Цяло знамение е, че оцелях при земетресението преди 46 години. С щерка ми, която беше на три годинки тогава, живеехме на 4-ия етаж. Целият блок се клатеше и кънтеше. Мебели, сервизи всичко изпопада и се натроши. Но в центъра на Букурещ беше най-страшно ", спомня си Вирджиния.

" Бях възпитаник във военното учебно заведение и бях дежурен отвън постройката. В Букурещ беше извънредно. Старите здания паднаха. Нито тогава, нито в този момент съм квалифициран да понеса такова нещо ", споделя Аурел Джорджеску.

Раната, която остана след земетресението във Вранча, още пулсира. И разпалената от последните земетресения паника е напълно разбираема. Земята в Рорж се разклати за първи път от 200 години насам и подсети, че е сеизмична зона. Веднага беше конфигурирана нова инсталация, която за следи разбъркването на разломите. А управляващите трескаво започнаха да се приготвят, в случай че последва по-голямо земетресение

Несигурни и безсилни. Така се усещат румънците, откакто след 200 години успокоение и районът Горж се разклати и подсети, че също е сеизмична зона. Веднага беше конфигурирана нова инсталация, която да следи разбъркването на разломите.

" Местните управляващи реагираха чудесно и започнаха да изтеглят хората от старите, рискови къщи, които всеки миг могат да се срутят. Но какво се случи? Възрастните отхвърлиха да изоставен домовете си, тъй като в края на краищата в тези къщи е минал целият им живот. И в тези обстановки е доста значимо да спечелиш доверието на тези хора, да ги убедиш, че е по-добре за тях да се реалокират във фургони или палатки за известно време. В Горж при последните земетресения наблюденията ни са, че повече се бяха паникьосали децата, не желаеха да спят в домовете си и сега психолозите имат много работа с тях. А по наши данни 60% от жителите на Търгу Жиу натовариха покъщнината си и напуснаха града поради страха от нови земетресения и поради покъртителните фрагменти, които виждат от земетресенията в Турция и Сирия ", споделя Мариан Макелару – шеф на БЧК - Гюргево.

Лейтенант Богдан Тома от Департамента за изключителни обстановки е първият румънски избавител, изпратен да оказва помощ в Турция. Надява се видяното в Хатай да не застигне и Румъния.

" Успяхме да спасим двама души, брачен партньор и брачна половинка, само че за жалост не можахме да спасим детето им. Когато ги открихме и тримата бяха прегърнати. Не мога да си показва да преживеем такава покруса и в Румъния ", споделя той.

" Земетресенията не дават никакъв късмет нито на остарели, нито на млади, на никого. Да се молим да не се постанова да се намесва Червеният кръст, тъй като стигне ли се до такава степен, това значи, че обстановката е доста, доста тежка ", добавя Мариан Макелару.

В Румъния се готвят за най-мрачните сюжети от дълго време. Приеха последните земетресения като предизвестие, само че имат отработени проекти по какъв начин да реагират при рецесии.

" Ако има мощен трус доста зависи в коя част на деня и в кой сезон ще се случи. Ако е през нощта, както беше в Турция вредите ще са по-големи, в случай че земята се разлюлее в Букурещ през лятото, когато доста от хората са отишли на отмора, загубите ще са доста по-малко. Изчислили сме, че в случай че земетресението е с магнитуд 8 по скалата на Рихтер, жертвите и ранените общо ще са 40 хиляди души, само че това е малко евентуално да се случи. Като споделям малко евентуално, това не значи, че не може да се случи ", изясни доктор Раед Арафат - държавен секретар на Департамента за изключителни обстановки - Румъния.

За да понижи вредите, румънското държавно управление отделя милиони за укрепването на рисковите здания. Вече са набелязани ограничения за към 300 здания в Букурещ.

" Някои тях се укрепват, само че други ще бъдат разрушени, тъй като не могат да се спасят и ще се построят нови на тяхно място. 50 милиона евро задели и нашето министерство на вътрешните работи. С тях укрепваме или построяваме отначало 36 пожарни служби в страната, с цел да са постоянни при възможен мощен трус ", разясни доктор Раед Арафат.

При злополучие на първа линия излизат медиците, пожарникарите и водачите от системата СМУРД, чийто основи преди 32 години поставя палестинският доктор Раед Арафат. И до момента те работят един до друг при спасяването на румънци и молдовци, без значение дали са здравно обезпечени. Службата се финансира от държавния бюджет, само че разчита и на дарения. С тях е закупен един от самолетите им, а с евросредства са обезпечени още 6 хеликоптера " Блек Хоук Сикорски " за 10-те бази в северната ни съседка. Три от тях работят 24 часа. Въздушните коли за спешна помощ могат да дойдат до осмата минута до всяка точка на Румъния или Молдова е случаят.

" Разликата сред България и Румъния е, че ние използваме нашите пожарникари за оказване на незабавна здравна помощ. Всеки ден нашите огнеборци се намесват в 1500 такива случая и единствено при 6 или 8 % потушават пламъци. Имаме на пръв взор комплицирана, само че добре координирана система кой да се намеси при случай. От една страна са центровете за Спешна помощ, а от друга - СМУРД. Идеята ни е при потребност да се изпрати най-компетентният и оборудван екип, само че може да изпратим и този екип, който е най-близо до мястото на случая. Често се засичат и двата екипа и се допълват, зависи от обстановката. Моделът за взаимна работа на пожарникари и медицински екипи не е нов, употребяват го в Съединени американски щати, Япония, Белгия, Франция, на всички места. Но ние го адаптирахме към румънските условия и в този смисъл е достоверен. Разбира се, ние можем да дадем нашия модел на България, да сътрудничим, само че системата няма по какъв начин да се копира, би трябвало да се пригоди към вашата действителност ", сподели доктор Раед Арафат.

Румъния счита да реши казуса с фрагментите в СМУРД, като усили заплатите. В момента главното заплащане на пожарникарите е 1200 евро, а на медиците - 2500.

" Разкрихме 8 хиляди работни места за пожарникари и скоро Румъния ще разполага с 38 хиляди огнеборци. Така ще отговорим освен на потребностите за здравна помощ, само че и доста ще ни се улесни работата, тъй като разчитаме на тях да се намесят при положение на злополучие. Решихме на обществени места в страната да сложим дефибрилатори и всеки човек ще може да ги употребява при потребност, до момента в който пристигна екип на СМУРД. Освен това доста от пожарникарите ни се движат с мотори, които също са оборудвани с здравна инсталация ", изясни доктор Раед Арафат.

В Румъния сеизмичните зони са Букурещ, Галац, Фокшани и Яж. И макар превантивните ограничения, които държавното управление подхваща, хората са разтревожени дали жилищата им ще оцелеят при мощен трус.

" Блоковете по времето на Чаушеску бяха строени качествено, постоянни са. В нашата кооперация предходната седмица пристигнаха и запълниха пукнатините, само че в случай че трусът е мощен колкото в Турция, надали ще издържи. Освен това всеки трансформира, кърти, избива стени, с цел да завоюва пространство, изключително в старите жилища, тъй като са по-малки. Не е вярно, само че се прави ", споделя Вирджиния.

" За страдание, част от виновността е и наша, тъй като при този строителен взрив, стандартите за сигурност, постоянно се изместваха от устрема за бърза облага, не се съблюдаваха строителните правила, качеството на вложените материали също е под въпрос. Вина носят и политиците, че им позволиха да строят такива здания. Затова от земетресението в Турция би трябвало да си извлечем поука по какъв начин се строи, с цел да не се случва такова злополучие нито в Румъния, нито в България ", прибавя Мариан Маркелару.

В България панелните блокове са проектирани да устоят на мощно земетресение, само че не е ясно какъв брой са повредени градивно от притежателите при нелегално къртене, изтребване на стени, остъкляване на балкони.

" Съветвам всички жители, които решат да вършат някакви преустрояване в техните жилища, които са свързани с унищожаване на стени, с изтребване на отвори, първо да се извърнат към инженер-конструктор, който да реши дали това попада въобще в хипотезата на настоящ ремонт и наложително би трябвало да имат позволение за градеж. За да има такова би трябвало да има наложително проучване на постройката ", приканва инж. Кремена Попова – шеф на РДНСК – Русе.

Глобата за противозаконни преустройства може да стигне до 5000 лв., само че подадените сигнали до контролните институции са необичайност, информира . И до момента в който Румъния потвърждава, че рисковете от опустошения при земетресение може да бъдат ръководени като се разработят сюжети за урбанизираните региони, у нас няма планувани средства даже за картографиране на уязвимите градове и села.

Паспортизацията на постройките още буксува, координираните старания на службите и месните управляващи демонстрират пробойни при всяко злополучие и наводняване. И по всичко проличава, че следващото предизвестие на земните стихии няма да стане мотив да се надградят и усилят проектите за предварителна защита в страната ни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР