В света има най-различни природни и архитектурни феномени, които впечатляват

...
В света има най-различни природни и архитектурни феномени, които впечатляват
Коментари Харесай

Защо наклонената кула в Пиза не пада

В света има най-различни естествени и архитектурни явления, които впечатляват и изумяват генерации наред. Разбира се, когато става дума за човешка активност, те са още по-интересни, защото това значи, че хората са намерили метод да заобиколят възприетите физични закони, което единствено по себе си е голямо достижение.

Кулата в Пиза е една от най-известните забележителности в света. От към 800 години насам тя е наклонена, само че не пада, пишат от expert.bg. Защо това е по този начин? Инженери и учени са провели редица проучвания и са достигнали до извода, че повода, която кара кулата да се накланя, е същата, заради която тя не пада, написа Travel + Leisure.

През 1173 година стартира строителството на новата камбанария на катедралата в Пиза. До втората година на строителните работи тя към този момент стартира да се накланя. След завършването ѝ през 1370 година кулата е с надолнище от към две градуса. През XX век тя към този момент се измества с към 0.12 см годишно. До 1990 година кулата е наклонена под ъгъл от 5.5 градуса (около 4.5 м). Между 1999 и 2001 година специалистите се пробват да намялат наклона X с 0.5 градуса.

Въпреки наклоняването, корекциите и няколкото мощни трусове, кулата продължава да не пада. Ново изследване на италиански учени твърди, че повода е т.нар динамично взаимоотношение сред почвата и структурата на кулата. Тъй като кулата е неогъваема и висока (58 метра), а земята под нея – мека, всякога, когато има земетресение, „ вибрационните характерности на структурата “ се трансформират, тъй че кулата да не резонира със земното придвижване.

Наклонената кула в Пиза е настрана ситуирана камбанария на катедралата в град Пиза, Италия. Намира се на Площада на Чудесата (Piazza dei Miracoli, Пиаца дей Мираколи). Предназначена да стои отвесно, незабавно след началото на строителството през 1173 тя стартира да се накланя на север, поради слабата земна основа и неправилното осъществяване на фундирането. Към 2006 наклонът е към 13°.

Височината на кулата е 55,86 m от терена до по-ниската страна и 56,70 m до по-високата страна. Теглото ѝ е 14 500 тона. Строителството е спряно за към 90 години. Когато градежът продължава, кулата стартира да трансформира посоката на наклона от север на юг. Формата на кулата е банановидна, а отклонението от основата е 5,6 m.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР