В сутрешния блок на БНТ ви разказахме за жена с

...
В сутрешния блок на БНТ ви разказахме за жена с
Коментари Харесай

Еднократна помощ в размер на 375 лева ще получи жена с увреждане от Варна

В утринния блок на Българска национална телевизия ви разказахме за жена с увреждания от Варна, която е останала без приходи. Тя не е получава помощ за неработоспособност, не може да си откри и работа, тъй като е на 61 години, трудноподвижна е и със болести. Репортажът провокира реакция от страна на институциите, обадиха се и хора, които желаят да оказват помощ.

Жената сега живее без никакви приходи, в невъзможност е.

" На дамата е отпусната еднократно помощ в размер на 375 лв. предходната година, още веднъж ще ѝ бъде отпусната тази помощ и тази година. Ще получи еднократна помощ от община Варна след сесия на Общинския съвет. Ще бъде включена в публичната столова в регион " Младост ". От Червения кръст също поеха ангажимент за помощ, получила е хранителни артикули от БЧК, ще бъде включена в патронажната грижа. Не може да получава месечна обществена помощ, тъй като е фамилна и мъжът ѝ получава приходи ", съобщи Адриана Григорова – шеф на Дирекция " Социално подкрепяне " - Варна.

Преди години Кета Петрова получава инсулт. Тогава медиците от ТЕЛК преценят, че дамата е с 80 % неработоспособност, само че през годините процентът пада до 30. А това я лишава от месечната ѝ финансова помощ, няма и работа.

61-годишната Кета Петрова е трудноподвижна, чува тежко, наранено е и зрението ѝ. Жената споделя, че при съществуването на здрави и по-млади от нея претенденти за работа, надали ще има шеф, който да я наеме.

Не може да се възползва и от помощните ограничения на Бюрото по труда, защото степента ѝ на неработоспособност е под 50%. За да получи обществена пенсия, Кета Петрова ще би трябвало да чака до 67-годишна възраст, защото няма задоволително трудов стаж.

Автор: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР