В студиото на Още от деня“ по БНТ Росен Христов,

...
В студиото на Още от деня“ по БНТ Росен Христов,
Коментари Харесай

Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"

В студиото на „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Росен Христов, сподели че В връзка сме с " Газпром " и се опитваме да доведем диалозите до положително привършване на договарянията и обновяване на доставките при преференциални за нас условия. Клаузите на контракта са конфиденциални, както и всички договаряния и замяна на информация. Това заяви в студиото на " Още от деня " служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той увери, че се работи извънредно интензивно и се надява скоро да има позитивен резултат.

" Това са едни извънредно комплицирани договаряния - не се приказва единствено за доставки на газ, само че също и за условия на заплащане в границите на европейските ограничавания. Става дума за цена, периоди, за отбрана на ползите на " Булгаргаз " и техните права по контракта при възможен арбитраж, в случай че се стигне до това ", уточни Росен Христов.

Той добави, че се работи и по редица други други възможности и задачата е да се обезпечи газ на оптимална цена.

Новото управление на " Булгаргаз " е разкрило скрити поръчки от предходното управление. Нарушенията са дадени на прокуратурата, стартирано е досъдебно произвеждане, разгласи Росен Христов. Сред най-големите длъжници на " Булгаргаз " остава " Топлофикация София ".

По отношение на огромните задължения на столичната топлофикация към " Булгаргаз " Росен Христов изясни, че се работи много интензивно по този въпрос.

" С такава задлъжнялост " Топлофикация София " освен като конструкция и като компания е в нездравословно положение, само че въздейства доста и на " Булгаргаз " и на опцията за набиране на средства и финансиране от частния бранш. Ние финансирахме " Булгаргаз " с 800 млн. лв. заем от министерството и приготвяме ново решение за забележителна сума ", сподели енергийният министър.

Със Столичния общински съвет се създава стратегия, която да изведе " Топлофикация София " от тази серпантина на редовно струпване на налози и сдружението чрез оптимално ръководство и вложения да стане един съзнателен длъжник, уточни още Росен Христов. Той добави, че се водят договаряния " Топлофикация София " да стане държавно сдружение, като задачите на Столична община и страната напълно съответстват и са ориентирани към обезпечаване на отоплението на софиянци на оптимална цена.

" Работим по едно изцяло решение, което за дълъг интервал от време да реши проблемите на " Топлофикация София ". Преминаването към страната чрез придобиване за сметка на насъбраните отговорности, това за избран интервал почиства отговорностите на " Топлофикация София ", правейки я най-малко счетоводно да наподобява добре ", изясни Христов.

Росен Христов посочи още, че физически не може да се вземат всички количества по контракта с " Газпром " в границите на тази година. Едно от изискванията е част от количествата да се вземат през първите месеци на 2023 година Системата на заплащане е тази, която се употребява в Европа, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР