В студените води на река Струма в Симитли влезнаха много

...
В студените води на река Струма в Симитли влезнаха много
Коментари Харесай

Д. Чапкънски извади Богоявленския кръст от река Струма в Симитли

В студените води на река Струма в Симитли влезнаха доста смели момчета с цел да извадят Кръста., само че пръв стигна до християнския знак 28-годишният Денис Чапкънски.

Отец Спас отслужи Богоявленската работа, а ритуалът по освещаване на водата се организира на моста над реката. Малко преди да стартира търсенето на кръста във водата, свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на Богоявление.

По традиция както всяка година, по този начин и тази, кметът на общината Апостол Апостолов подари късметлията Денис със златен кръст и синджир.

Всички момчета, усмелили се да влязат в студените води, както иголяма част от наблюдаващите на моста и по брега на реката отидоха персонално да поздравят късметлията и да му пожелаят да бъде здравпрез новата година.

Общинска администрация и кметският кабинет бяхапървото място, на което бе посрещнат младият късметлия. Кметът Апостолов му пожела да е здрав и блажен и новата година му донесе доста шанс.

От години традицията в Симитли повелява – младежът или мъжът, избавил Богоявленската реликва, да подарява част от събраните средства отобиколката си из домовете за определена от него благотворителна идея или за облагородяване на родния град.Традицията ще я продължи и Денис, който също ще подари средства в идеята.

Ритуалът имаха опцията да следят десетки поданици и посетители на Симитли, които с интерес следяха кой ще бъде тазгодишният късметлия.

До няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща в града.

Преди хвърлянето на кръста в реката,отецСпасотслужи света литургия в храм " Рождество Богородично " - гр. Симитлии организира обичайния търг за църквата в Симитли, като „ продаде “ за ден свещения кръст и икони.

В храм„ Рождество Богородично “ - гр. Симитли свещ за здравезапалиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Стефан Апостолов, общинското управление и десетки поданици и посетители на града.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР