В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество

...
В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество
Коментари Харесай

Заводът за боклук на София не работи ефективно, смята столичният кмет

" В Столичното дружество за отнасяне на боклуци (СПТО) има голям брой проблеми в цялата верига ", сподели кметът на София Васил Терзиев лед като ревизира работата на предприятието.

Терзиев уточни, че в случай че този цех би трябвало да преработва 90% от всичко, което влиза, и би трябвало да се депонират 10%, сега се депонират 90%, а 10% се преработват, което е тъкмо противоположното. Според него това е заради множеството недостатъци в системата. 

" Отпадъците са запас, а не проблем ", сподели Терзиев.

По думите на Терзиев в предприятието е имало много забележими сигнали за неприятно ръководство, затова е освободен шефът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за краткотрайно изпълняващ длъжността. 

" Възложихме му няколко задания ", сподели Терзиев и изясни, че една от тях е правенето на цялостен отчет за положението на предприятието, както и проект за оздравяването му. 

Кметът на София сподели, че е предоставен одит на предприятието и че ще има обществен отчет с информация за положението му и предложенията за решение на проблемите. 

" Установихме няколко казуса, един от тях е неналичието на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, защото компаниите, които търсим, изрично отхвърлиха да я вземат, поради доста неприятното ѝ качество ", изясни Савов.

Той добави, че за преработването на хартията има подписан контракт с компания, която също отхвърля да я вземе, а металите, които се отделят за преработване, не са нужното количество, с цел да бъдат рециклирани. По думите на Савов над 50% от камионите непосредствено са влизали на хранилище, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано, съобщи БНР.

Според Савов този проблем се получава, тъй като съвсем всички сепариращи линии не могат да работят, тъй като не са поддържани. Наличието на доста прахуляк в отпадъка също спомага за неприятното положение на машините.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР