В Столичния общински съвет (СОС) има консенсус – Борис Бонев

...
В Столичния общински съвет (СОС) има консенсус – Борис Бонев
Коментари Харесай

Най-накрая консенсус между партиите и Васил Терзиев: Всички мразят Борис Бонев

В Столичния общински съвет (СОС) има консенсус – Борис Бонев от „ Спаси София “ да не бъде определен за началник на Съвета. Това е резултатът от срещите на „ Московска “ 33 на кмета Васил Терзиев с политически партии.
Новоизбраният кмет предложения партиите на диалог под благовидния претекст да намерят допирни точки по политиките за града. Но се разбра, че същинският мотив за срещата е да се потърси поддръжка за Борис Бонев – претендентът на ПП-ДБ-СС за началник на СОС. Не е ясно дали самият Бонев е взел участие в срещите, тъй като бе засечен от кореспонденти сутринта да влиза на „ Московска “ 33. Но както се споделя, той е общински консултант, тук работи.
Терзиев предложения всички партии, които имат представители в СОС, само че се отзоваха единствено Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и КОД („ Синя София “). ГЕРБ и Има Такъв Народ отхвърлиха.  И се разбра, че пристигналите са безапелационни в едно – не желаят Бонев.
Позицията на втората политическа мощ в Съвета – ГЕРБ, сутринта повтори Георги Георгиев, който до наскоро беше ръководител на СОС, а в този момент е консултант от ГЕРБ-СДС. Отказваме пазарлъци, безапелационен бе той. И добави:  „ На ПП-ДБ-СС им е належащо ясно болшинство, а не да дърпат хора по коридорите! “
Третата политическа мощ в СОС – Българска социалистическа партия, също отхвърли поддръжка за Борис Бонев. Имаме собствен претендент – Диана Тонова, подсети на медиите, които го чакаха след срещата с Терзиев Георги Свиленски.
Почти същият бе отговорът и на Деян Николов от „ Възраждане “. За Борис Бонев не сме говорили, който желае, да поддържа нашия претендент, сподели той на излизане от „ Московска “ 33. И както по-рано Георгиев, напомни, че отговорност на най-голямата група в СОС е да обезпечи естествената му работа, част от която е и изборът на ръководител.
И по този начин в навечерието на второто съвещание на новоизбрания Съвет, свикано на 20 ноември, стана ясно това, което се виждаше и на първото –  Борис Бонев не се употребява нито с политическа поддръжка, нито с престиж.
Припомняме, тогава на два тура той не получи болшинство, с цел да оглави СОС.
Какво се случи на 13 ноември, когато новоизбраните столични съветници се заклеха и организираха първото си съвещание?
Най-голямата група в СОС „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ – „ Спаси София “ номинира Борис Бонев за ръководител. Втората по бройка ГЕРБ – Съюз на демократичните сили не издигна претендент. Третата – Българска социалистическа партия, предложи Диана Тонова, „ Възраждане “ – Красимир Гълъбов, Има Такъв Народ – Пламен Данаилов.
На първия тур всеки един от тях получи толкоз гласове, колкото са съветниците от съответната партийна група, с което политическите сили демонстрираха неотстъпчивост и дисциплинираност – въпреки всичко изборът е скришен.
Във втория тур участваха класиралите се на първо и на второ място Бонев и Тонова и още веднъж не бе определен ръководител. Двамата отново получиха толкоз гласа, колкото имат излъчилите ги обединения. Останалите гласоподаваха с недействителни бюлетини.
Ако се съди по думите на Свиленски и на Николов от през днешния ден,  Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ ще предложат още веднъж Тонова и Гълъбов.
От страна на ГЕРБ няма поръчки за смяна в позицията.
Ако и Има Такъв Народ постъпят в понеделник по този начин, както и преди седмица и още веднъж повдигнат Пламен Данаилов,  ще забележим цялостно повтаряне на към този момент видяното.  Всъщност, такава прогноза към този момент направи Антон Хекимян от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.
Местата в 61-членния Столичен общински съвет са разпределени по този начин: ПП-ДБ-СС – 23, ГЕРБ-СДС – 14, Българска социалистическа партия – 9, „ Възраждане “ – 9, КОД и Има Такъв Народ – по трима, Вътрешна македонска революционна организация – 1.
В Съвета има и един самостоятелен общинар – Иван Алексиев, който бе определен с бюлетината на „ Възраждане “.
Кандидатът за ръководител на СОС би трябвало да получи най-малко 31 гласа, с цел да го оглави. След декларираната към този момент позиция от страна на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, излиза наяве, че Бонев няма по какъв начин да застане отпред на Столичния съвет. Изброените партии имат 32 гласа.
Изводът е елементарен – даже да харесва на всички останали,  напористият младеж Борис Бонев няма по какъв начин да бъде определен.
И в случай че в действителност желае Столичният съвет да проработи, най-голямата група в него – Политическа партия – Демократична България – Секретен сътрудник,  би трябвало да се огледа за различен претендент. Който да се употребява с престиж, доверие и харизма, каквито не стигат на Бонев.
Източник: Епицентър
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР