В стил, наложен през последните години, управляващото мнозинство се кани

...
В стил, наложен през последните години, управляващото мнозинство се кани
Коментари Харесай

Властта променя данъци чрез извънредния закон

В жанр, натрапен през последните години, ръководещото болшинство се кани да направи редица промени в данъчното законодателство. Това ще стане посредством смяна на различен закон, в тази ситуация - закона за изключителното състояние, при неговото приемане на второ четене, което се чака да бъде през днешния ден. Инициатор на измененията още веднъж е ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Към предлагането отсъстват, каквито и да било претекстове и обосновки. В преходните и заключителни разпореждания на закона за изключителното състояние ще бъде изменен Законът за корпоративното облагане. Така до 30 юни ще бъде продължен срокът за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога върху облагата. С тримесечно продължение ще може да се заплащат и данъкът върху разноските, данъкът върху разходитее и спомагателните действия по смисъла на Закона за хазарта,данъкът от бюджетни предприятия, които подлежат на облагане с налог върху приходите, данъкът върху активността от опериране на кораби. В момента тези данъци би трябвало да се заплащат до края на март.

За месеците от януари до юни 2020 година в това число компаниите ще вършат месечни или тримесечни предплатени вноски за корпоративния налог въз основата на данъчната облага, заявена за 2018 година, като от вноски ще бъдат освободени предприятия, чиито чисти доходи от продажби за 2018 година са били под 300 000 лева, както и учредени през 2020 година компании и други Идеята е да се даде глътна въздух на дребния и на прохождащия бизнес. Големите предприятия - с чист доход за 2018 година над 3 млн. лв., ще вършат месечни предплатени вноски. Останалите ще заплащат на тримесечия. Размерът на вноските ще се пресмята служебно от Национална агенция за приходите.

Сериозна смяна се предлага в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. За интервала, в който трае изключителното състояние, няма да се образуват изпълнителни производства против длъжници на бюджета - в случай че не се постанова да се защитят изключително значими държавни или публични ползи или в случай че има опасност от " забележителна или мъчно поправима щета ", написа още в плана. Дефиниции за " ззначително или мъчно поправима " не се дават. Заради изключителното състояние се предлага обществените реализатори от Национална агенция за приходите да спрат за запорират и продават имущество на длъжици поради неплатени налози, акцизи, осигуровки. Но върху отговорностите ще се начислява рента за периода на прекъсването. В този интервал общественият реализатор няма да прави опити да събира суми от длъжника, само че може да прави дейности за обезпечаването на вземанията.

Вносителите оферират в изискванията на изключително състояние работодателят да има право да прати в заплатен отпуск своите служащи и чиновници, без да ги пита съгласни ли са. Това се отнася и за държавните чиновници. Става дума за до една втора от полагащия се заплатен годишен отпуск. Шефът на организация " Митници " ще получи " мандат " да дава безплатно иззети от извършители артикули, които могат да оказват помощ в работата на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, учебни заведения, обществени заведения, държавни и общински институции. Също безплатно шефът на митниците ще може да раздава и конфискуван етилов алкохол за стерилизация на изброените институции. Предоставените акцизни артикули ще се освобождават от заплащане на данък.

Спират обеществените поръчки

- До преустановяване на изключителното състояние се стопира откриването на публични поръчки и състезания за план, а за откритите до влизането в действие на закона процедури периодите стопират да текат. Изключение се прави, когато е належащо да се разгласи възлагане за обезпечаване на живота и здравето на жителите, националната сигурност или защитата на страната. На финансовия министър ще се дадат пълномощия да пуска публични поръчки - при неотложни условия. Какви биха могли да бъдат тези условия Ц не се показва. През 2020 година отстъпка от 5% ще се прави данъкоплатците, предплатили до 30 юни налога върху недвижимите парцели или колите за цялата година.

- До 30 юни 2020 година се удължава и срокът за заплащане на налог върху разноските от лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, както и физическите лица, регистрирани като аграрни стопани.

- С един месец повече ще разполагат шефовете на организациите Ц първостепенни разпределители на бюджетни заеми, с цел да дават на финансовия министър дължимите до 31 март доклади по Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш.

- За да оказват помощ на туристическия отрасъл от ГЕРБ оферират промени в Закона за туризма. За интервала на изключителното състояние се анулира задължението на туроператорите да възстановят на клиентите си в 14-дневен период парите за анулирани резервации и несъстояли се екскурзии. Връщането на сумите може да бъде разсрочено. Друга алтернатива е на клиентите да бъдат предоставени ваучери, които те да употребяват в по-добри времена.

- Управляващите оферират и ремонти в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Промените разрешават периодите на договорите за концесия или за наем да бъдат удължени до една година. Мотивът - изцяло е допустимо коронавирусът да провали летния сезон и нашите плажове да останат пусти през идните топли месеци.

Бизнесът неудовлетворен

И едрият, и започващият бизнес се разгласи против желанието на държавното управление да вкара служебно установяване на предплатения изискуем за тази година налог върху облагите на предприятията за 2018 година Това се планува във импортираните ремонти в проектозакона за изключителното състояние, който се приема стремително от Народното събрание.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), във време, в което се чака редица бизнеси да бъдат сринати и облагите на други да бъдат изтрити, да се дефинира длъжностен предплатен налог значи ликвидиране на тези предприятия и самоубийство за българската стопанска система.От Българската стартъп асоциацията означиха, че " зад положителната концепция за отсрочване на заплащането на корпоративния налог за 2019 година с три месеца, посредством текстовете, свързани с предплатените вноски, е прикрит доста сръчен инструмент за компенсиране на това закъснение в приходите на националния бюджет посредством наложително събиране на корпоративен налог върху облаги, огромна част от които, няма да бъдат генерирани през 2020 година "

Българската стопанска камара (БСК) пък разкритикува прецизността на текстовете за насилствения патен и неплатен отпуск на чиновниците, разпускани при изключително състояние, и изиска без никакви критерии – предпочитано, да се покриват на 100 % заплатите на най-засегнатите компании от затвареното на бизнеса им като заведения за хранене, сладкарници, кафенета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР