В статия от 1908 г. британската художничка, илюстраторка и дизайнерка

...
В статия от 1908 г. британската художничка, илюстраторка и дизайнерка
Коментари Харесай

Тайната история на най-популярните карти таро в света

В публикация от 1908 година английската художничка, илюстраторка и дизайнерка на костюми Памела Колман Смит споделя по какъв начин съгласно нея би трябвало да се гледат картините. " Учете се от всичко, вижте всичко и най-много почувствайте всичко! Намерете очи в себе си, потърсете вратата към непознатата страна. "

Смит можеше да опише и по какъв начин да използваме тесте карти таро. В края на краищата тя е виновна за основаването на илюстрациите, употребявани в най-популярния дизайн на карти таро в света. През 1909 година Смит и поетът и мистик Артър Уейт се срещат посредством скрито общество, известно като " Херметичния медал на Златната зора ". Общата им религия в спиритизма, ритуалите, символиката и психическите практики ги кара да обединят напъните си и да основат колода карти таро, съчетаваща концепциите на Уейт с илюстрациите на Смит в жанр ар нуво.

Публикувани през 1910 година, картите през днешния ден са известни като колодата " Уейт-Смит " или " Райдър-Уейт-Смит " (приносът на Смит значително е премахнат от заглавието и помрачен от Райдър, името на първичния издател, до 90-те години на ХХ век), само че ново издание, оповестено от Taschen, " Таро на А.Е. Уейт и П. Колман Смит: Е.П. Уейт и Колин Колман ", което включва както цялостна колода истински карти, по този начин и поредност от контекстуални есета за Смит, Уейт и основаването на колодата, се впуска в историята, смисъла и известността на колодата.

Тестето таро съдържа пакет от 78 илюстровани карти, всяка от които изобразява избрани знаци и персонажи и поражда в Италия през XV век. Създаването на колодата на Уейт-Смит отразява " значим културен кръстопът " от началото на XX век, изяснява редакторът на книгата Йоханес Фибиг, чиято лична връзка с проучването на таро стартира преди повече от 40 години. " По това време е имало позитивно чувство за персонално избавление, за свободен и по-артистичен живот ", сподели той. " Но тези въстания бяха прекратени от Първата и Втората международна война. "

През 70-те години на ХХ в. ползата към таро се възражда, а колодата на Уейт-Смит придобива известност около феминистките, антивоенните и интернационалните придвижвания за човешки права, изяснява Фибиг. Днес таро постоянно се употребява като инструмент от хората, с цел да схванат себе си на персонално равнище, постоянно посредством практики като четене, пояснение на сънища и избор на карта на деня.

Фибиг споделя, че всяка карта може да се пояснява и преглежда по друг метод според от индивида. " Таро е предложение за хората. То е освен това от гадаене ", споделя той в изявление за CNN. " Вие като четящ картите сте поканени да влезете и да водите разговор с облика (на картата) и по този начин тя се трансформира в огледало. "

Самото изображение е от решаващо значение за всяко пътешестване с таро и е главен ключ към разбирането на трайната известност на колодата на Уейт-Смит. " (Уейт и Смит) са били гении, само че по това време малко хора са признавали това ", споделя Фибиг.

 Собственото творчество на Смит е повлияно от колоритния и интернационален живот, който тя води. Родена и израснала в Манчестър, Англия, тя се реалокира със фамилията си в Ямайка като дете, а като тийнейджърка се записва в лицей в Бруклин, Ню Йорк. По-късно се открива в Лондон и се вплита в артистичната сцена на столицата, като измежду съвременниците и феновете на творчеството ѝ са писателите У. Б. Йетс, Марк Твен и Ръдиард Киплинг, както и композиторът Клод Дебюси.

В есето за Смит, част от новата книга, авторката Мери К. Гриър написа, че художественият жанр на Смит - с неговите смели, ярки цветове и комплицирани елементи - е повлиян от фактори, измежду които запознаването ѝ с ямайски фолклорни приказки и японски гравюри, както и присъединяване ѝ в театрални представления и сценография. Гриър написа, че Уейт и Смит евентуално са посетили галерия на италианска колода таро от XV в. в Британския музей през 1907 година, която е въодушевила и двамата.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР