В сряда централната банка на Канада повиши основната си лихва

...
В сряда централната банка на Канада повиши основната си лихва
Коментари Харесай

Канадската централна банка повиши лихвата до 1% заради растящата инфлация



В сряда централната банка на Канада увеличи главната си рента с 50 базисни пункта (най-голямо нарастване от две десетилетия насам) до равнище от 1% и даде обещание още покачвания на лихвената ставка с повишаване на инфлационните упования, частично поради войната в Украйна.

Централната банка увеличи референтната си овърнайт рента до 1% от досегашните 0,5%. За последното Канадската централна банка увеличи с 50 базисни пункта своята рента през май 2000 година През предишния месец централната банка на Канада увеличи водещата си рента от рекордното ниските 0,25% до 0,5%, като това беше първото стягане на лихвената ставка от близо три години насам.

Тя също по този начин съобщи, че ще разреши на държавните облигации, закупувани от нея по време на коронавирусната пандемията, да изтекат по време на техния падеж. без да бъдат сменени, което е сигнал, че банката стартира и политика на така наречен " количествено стягане ", намалявайки досегашната парична политика на " количествени удобства ".

" Съществува възходящ риск за затвърждаване на упованията за нараснала инфлация. Лихвените проценти ще би трябвало да се покачат в допълнение ", уточни след банката след края на съвещанието.

Според редица анализатори има възможност за ново повдигане на канадската рента с полови % на съвещанието през юни.

В същото време банката увеличи прогнозата си за инфлация за първата половина на годината до малко под 6% по отношение на януарската прогноза от 5 на 100. Тя също по този начин увеличи прогнозата за инфлацията през цялата 2022 година до 5,3% от 4,2%, като упрекна военната инвазия на Русия в Украйна за увеличение на световните цени на суровините, енергийните разноски и спиранията при веригите на доставки.

Канадската централна банка актуализира и прогнозите си за растежа, заявявайки, че стопанската система на страната ще нарасне с 6% през второто тримесечие, което е двойно по-силно от упования напредък на Брутният вътрешен продукт от 3% през първото тримесечие. Това ускорение на напредък ще бъде водено от потребителските разноски, считат от банката.

Следващото съвещание на централната банка на Канада ще се организира на 1-ви юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР