В сряда НАТО разкритикува Глобалното споразумение за забрана на ядрените

...
В сряда НАТО разкритикува Глобалното споразумение за забрана на ядрените
Коментари Харесай

НАТО смята за „нереалистичен“ договора на ООН за пълна забрана на ядрените оръжия

В сряда НАТО разкритикува Глобалното съглашение за възбрана на нуклеарните оръжия, признато от Организация на обединените нации през юли, определяйки го като „ нереалистично “, като в същото време насочи предизвестия, че налагането му рискува да подкопае опциите за интернационален отговор на програмата за атомни оръжия на Северна Корея, предава AFP.
Организация на обединените нации одобри контракта през юли, макар че нито една от деветте страни с нуклеарен боеприпас не взе участие в оформянето на съглашението или в гласуването му, а три от тях - членки на НАТО, Англия, Франция и Съединени американски щати, незабавно обявиха, че няма да се причислят към него, осведоми " Фокус ".
НАТО съобщи, че договорът „ подценява действителностите на все по-предизвикателната интернационална среда за сигурност " в лицето на възходящите закани, изключително от произлизащите от Пхенян, който наскоро извърши шестия нуклеарен тест.
„ В миг, когато светът би трябвало да остане единен пред лицето на възходящите закани, и по-специално пред сериозната опасност от нуклеарната стратегия на Северна Корея, договорът не взема поради тези незабавни провокации в региона на сигурността ", се споделя в изказване на Алианса.
„ Търсенето на възбрана на нуклеарните оръжия посредством контракт, който няма да ангажира нито една страна, притежаваща нуклеарно оръжие, няма да бъде ефикасна, няма да понижи нуклеарните арсенали и няма да ускори сигурността на нито една страна, нито ще способства за международния мир и непоклатимост “, се споделя в текста.
„ Всъщност рискува да направи противоположното “, предизвестява военната организация на Запада.
Намесата от страна на Алианса бе направена единствено ден, откакто американският президент Доналд Тръмп съобщи пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, че е подготвен да „ унищожи " изцяло Северна Корея.
Активисти приветстваха контракта като значима стъпка, само че множеството членове на НАТО бойкотират договарянията за подготовката на текста. Япония - единствената страна, която е претърпяла нуклеарни офанзиви през 1945 година, също му се опълчва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР