В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн.

...
В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн.
Коментари Харесай

ЕС планира въздушно транспортиране на маски за лице и апарати за обдишване

В сряда Брюксел разгласи, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за проби от Китай

Европейски Съюз възнамерява превозване по въздух на маски за лице и друго здравно съоръжение от Китай и други пазари за Европа на фона на дефицита поради рецесията с ковид. Предложението се съдържа в писмо от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон до страните членки, забелязано от Financial Times.

В него той предизвестява, че напъните на производителите да усилят продукцията са незадоволителни. И добавя, че пандемията е предизвикателство пред потенциала на европейските здравни служби и е осветлила зависимостта от източници на съоръжение, намиращи се отвън Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Притеснителни " гранични бариери

" Наш приоритет в този момент би трябвало да бъде увеличението на наличността на персонално защитно съоръжение в Европа, изключително на маски и на здравна инсталация като апарати за обдишване. Производителите вършат всичко по силите си. Някои от тях са удвоили производството, само че това няма да бъде задоволително ", написа Бретон. Той също по този начин обръща внимание на " притеснителните " бариери пред трансграничното превозване на съоръжение в Европейски Съюз, защото редица страни членки са въвели ограничавания по своите граници.

По думите му някои европейски страни не престават да постановат рестрикции върху износа на материали към други елементи на блока макар апелите тази процедура да бъде прекъсната. " Едностранни дейности на страни членки затрудняват напредването на жизненоважни артикули ", показва Бретон.

Седмична информация за наличност

Европейската комисия се задейства, откакто страни като Италия и Испания оповестиха дефицит на медицински артикули и споделиха, че молбите им за помощ към други европейски държавни управления са били подценени. В сряда Брюксел разгласи, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за проби от Китай.

Освен това Европейска комисия изиска от страните членки и промишлеността да дават седмична информация за наличността на персонално защитно съоръжение, разполагаем индустриален потенциал и предстоящи потребности. Сформирана е и група на равнище Европейски Съюз по дефицита на медикаменти.

Еврокомисарят по ръководството на рецесиите Янеш Ленарчич разяснява, че доставките ще бъдат раздадени на европейските държавни управления въз основата на техните потребности. Те ще включват маски, апарати за обдишване, лабораторни консумативи и евентуални ваксини, когато такива получат утвърждение от регулаторите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР