В срок до три месеца здравният министър Кирил Ананиев трябва

...
В срок до три месеца здравният министър Кирил Ананиев трябва
Коментари Харесай

Дадоха три месеца на Ананиев да предложи решения за компенсиране на медиците по време на епидемии

В период до три месеца здравният министър Кирил Ананиев би трябвало да показа пред парламентарната здравна комисия оферти за законови промени за регламентиране на изискванията на работа и финансовото подкрепяне на медицински експерти и лечебни заведения при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.
В период до 6 месеца той би трябвало да извърши и обзор на активността на инфекциозните отделения у нас да изготви проект по какъв начин да усили успеваемостта им.
Това взеха решение единомислещо депутатите със 161 гласа “за ” след чуване на здравния министър в Народното събрание.
До гласуването се стигна след обсъждане на тактика за възстановяване на изискванията на труд и за финансова отплата за българските медици. Разискването бе по искане на Българска социалистическа партия, като от левицата излязоха с проекторешение с две претенции:
Първото беше в период до три месеца здравният министър да изготви и внесе законови промени в Министерски съвет за наредба за изискванията на работа и финансовото подкрепяне на медицинските експерти и лечебните заведения при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.
Второто беше в период до шест месеца министърът на опазването на здравето прави обзор на активността на инфекциозните отделения в страната и изготвя проект за лимитирана успеваемост при оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура.
Критики и разисквания
В стресиране на популацията при оповестението на данните и погрешно систематизиране на лекарите, упрекнаха от Българска социалистическа партия здравния министър. Червените депутати желаеха промени в здравната система или най-малко да стартира спор по такива промени.
Нека защитим живота и здравето на медиците от незабавната помощ, с цел да защитим живота и здравето на българските жители, посочи Илиян Тимчев от Българска социалистическа партия. Анна Славова, също народен представител от левицата, подлага на критика, че обещаните компенсации за медиците на първа линия не са получени.
„ Така и не стана ясно за какво в огромните спортни зали бяха разпънати кревати по скица, която се употребява при наводняване или земетресение, само че не и за здравно лекуване. Просто трябваше да бъде направено оптималното за обезпечаване на незадоволителните защитни маски, шлемове и дрехи “, сподели доцент Георги Йорданов от Българска социалистическа партия и се обърна към сътрудниците си от ръководещата партия с думите: „ Само с ръкопляскания вечерно време не става. “
„ Предизвикателството имаше финансови измерения. Ако могат да се създадат заключения, те биха били следните. На първо място няма по-маловажни специалности в медицината. Няма по-маловажни и по-важни лечебни заведения. Оказа се, че тези на жълтите павета са също толкоз значими колкото и тези в Ямбол и Сливен и други градове “, сподели от трибуната Нигяр Джафер от Движение за права и свободи, представена от 24 часа.
Тя уточни още, че епидемията е посочила какъв брой значими са защитните средства – маски, дрехи, ръкавици и засегна тематиката с спомагателното възнаграждение на специлистите, борили се на първа линия с заболяването. „ За мен е нон сенс инфекциона болница да не може да реагира и да преразпределя пациентите. Оказва сев, че хората на първа линия от РЗИ не са получили своите обещани средства. Голяма част от тях към този момент са позитивни на COVID-19 и се постанова всекидневно да бъдат на терен “, сподели още Джафер.
Отчетът на Ананиев
Трябва да съхраним лечебните заведения в подготвеност за вероятно посрещане на провокациите през есента и зимата, уточни министърът.
„ Извънредната епидемиологична конюнктура сложи на тестване всички здравни системи в целия свят, включително и нашата. Веднага желая да кажа, че след първичните компликации, които имахме в първите седмици, ние намерихме нужната организация, нужните дейности, нужните стъпки, които трябваше да предприемем за обезпечаване на естественото действие на здравната система в обстановката на COVID-19.
Знаете какви ограничения предприехме във връзка с защитните средства, във връзка с апаратурата и техниката, която беше нужна за отделенията, в които се лекуват хората, които носят вируса “, съобщи още Ананиев.
Той уточни, че в първичния вид на новата финансова рамка на Европейска комисия 2021-2027 година се е предвиждало да няма обособена стратегия „ Здраве “. Ще загатна и това, че за предишния планови интервал целият запас, който се отделяше за здраве беше към 400 млн. евро. Епидемията, която завари неопитен целия свят и проблемите, които стоят пред всички здравни системи, накара Европейска комисия да промени своето решение и ние през новия планов интервал ще запазим нашата стратегия „ Здраве “ и то в размер 9 милиарда и 400 млн. евро. “, уточни още министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР