В средата на октомври природозащитни организации от екокоалицията За да

...
В средата на октомври природозащитни организации от екокоалицията За да
Коментари Харесай

Дарители и община Благоевград спасиха уникално местообитание на жаби

В средата на октомври природозащитни организации от екокоалицията " За да остане природа " и биолози от Българската академия на науките (БАН) оповестиха незабавно събиране на пари за избавяне на неповторимо местообитание на жаби. Вчера бе оповестено, че единствено за 10 дни са били събрани нужните 2600 лева за изчистване на папура от скъпото тресавище " Мухалница " край Ботевград.

Жабите на " Мухалница "

Става въпрос за естествен феномен, който няма открит аналог на друго място на планетата и се случва единствено в едноименното тресавище в предпазена околност " Мухалница " край Ботевград. Това е най-дългата документирана миграция на планинска жаба (Rana temporaria) у нас, която се прави годишно за пролетното размножаване.

Планинските жаби, които живеят в Стара планина над 800 м надморска височина, слизат до блатото Мухалница, ситуирано на 380 метра надморска височина, с цел да се развъждат там. Всяка пролет те изминават почти 7 километра от близките възвишения, с цел да снесат хайвера си точно там. Учените допускат, че тази единствена в международен мащаб миграция, е почнала преди към 10-12 хиляди години.

Заплахите

Размножителната миграция беше под заплаха, тъй като блатото заради разнообразни локални фактори се трансформира и обраства с папур, което попречи на размножаването на планинските жаби. Преди две години мястото е било почистено от община Ботевград, благодарение на Асоциацията на парковете в България, която е член на екокоалицията " За да остане природа ", и учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания и от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките.

За страдание, към октомври 2019 година община Ботевград не бе намерила пари за почистването, което би трябвало да стане преди зимата, когато в " Мухалница " навлизат за зимуване други предпазени типове земноводни. Затова и бе оповестено незабавно набиране на средства от природозащитниците и учените от Българска академия на науките.

Даренията

За 10 дни бяха събрани нужните пари за наемане на техника и транспортиране на папура. Благодарение на даренията по банков път, през Paypal и ePay или персонално в офиса на Асоциацията на парковете в България 49 души и две организации са събрали общо 2603 лева

Коалиция " За да остане природа в България " ще провежда особено събитие и ще предложения всички донори, с цел да видят на място какво е изпълнено и по какъв начин се реализира рядката размножителна миграция на планинска жаба в предпазена околност " Мухалница ".

Природозащитниците оповестяват също, че имат уверението на избрания отново кмет на Ботевград Иван Гавалюгов, че ще бъде изработен обстоен доклад за изразходването на дарените средства.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (159)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР