В средата на деня, за който е в сила червен

...
В средата на деня, за който е в сила червен
Коментари Харесай

В цялата страна има колабирали от жегата, най-високата температура е измерена в Русе

В средата на деня, за който е в действие червен код за горещини в по-голямата част от страната, най-висока температура и рекордна за града е регистрирана в Русе.

Термометрите на русенската хидрометеорологична станция демонстрират 43.3 градуса по Целзий на сянка в 15 ч., което е връх за тази дата, надминавайки регистрираните през 1963 година 37.2 градуса. До 18.00 часа има възможност температурата да се увеличи още и да мине абсолютния най-много за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

До 15 ч. Метеорологичната работа на Българска академия на науките, представена от Агенция " Фокус ", записва рискови температури също и в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. В Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом са измерени 39 градуса, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37.4 градуса.

От Национален институт по метеорология и хидрология разясняват, че е всекидневно времето при започване на юли да бъде горещо, само че и че някои от измерените температури са малко над нормата.

Жертви на жегата

В множеството обитаеми места в страната се регистрират многочислени сигнали за колабирали хора поради жегата. В Русе те са към 30% повече от естествените за деня сигнали. В Пловдив незабавните екипи са се отзовали на над 30 сигнала, в Ловеч - над над 50, в Добрич - на 15. Над 40 индивида са потърсили помощ в Спешното поделение на болничното заведение в Пазарджик.

В София единствено до обяд имаше пет жертви и близо 180 сигнала за колабирали.

Пожари

Екстремален показател за пожароопасност е разгласен в 23 области в страната, демонстрира информация на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. При този показател са вероятни бързо разпространяващи се доста мощни пожари с замесване на дървесните корони. Висок риск има в цяла Севeрна България, както и в южната и югоизточната част на страната. На хората се предлага да бъдат деликатни измежду природата, да не палят огън навън, нито да изхвърлят незагасени цигари.

Степента на предизвестието важи за елементи от областите: Видин, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол, Кюстендил, Перник, София-област и Благоевград.

Министерство на вътрешните работи оповестява за горящ житен масив наоколо до кв. " Дружба " в Плевен. Сигналът е подаден по обяд и огънят все още е локализиран, само че огнеборци с четири противопожарни автомобила не престават дейностите по гасенето. Унищожени са към 100 дка насаждения, няма потърпевши хора.

До 12 ч. през днешния ден звената на Министерство на вътрешните работи са реагирали на 68 сигнала за катастрофи, от които 44 пожара и 24 избавителни действия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Региони (7333)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР