В средата на 50-те години се появяват едни от първите

...
В средата на 50-те години се появяват едни от първите
Коментари Харесай

Най-големият седан е с двигател на танк

В средата на 50-те години се появяват едни от първите същински огромни пасажерски самолети. С тях идва и потребността от огромни и мощни возила, които да теглят тези самолети по пистите на летищата - функционалност, осъществявана до този миг най-вече от трактори или специфични камиони.

Руснаците обаче вземат решение, че ще подходят по типично техен си метод към това ново условие на промишлеността. Построяват возило, което хем е задоволително мощно, с цел да понесе тежестта на самолетите, хем е задоволително атрактивна първа панорама за всички идващи в страната чужденци.

Така се ражда и най-големият седан създаван в миналото - МАЗ-541.

 Снимка 351699

Колата съставлява 7.8-метрово возило, което е високо 2.8 метра и е необятно 3.4. Цялата тази голяма купчина ламарини е приключена с овални и меки извивки, и респектираща (модерна за времето си) предна решетка.

Зад решетката се крие един голям V12 мотор, взет от руски танк Т-34, който е с потенциал от 33 литра и с мощ от 500 коня, и се нуждае от към пет литра нафта, с цел да измине разстояние от един километър.

 Снимка 351700

Цялата машина тежи към 30 тона и може да тегли товари с тегло до 100 тона.

Друг любопитен факт за возилото е, че има два кормилото и две места за водачи, като вторият прави ръководството на заден ход.

Не е известно тъкмо какъв брой броя от МАЗ-541 са били създадени преди време, като някои спекулират, че са били общо сред три и 10. В момента е съвсем невероятно да забележим машината онлайн, защото не е известно къде се обитават оживелите екземпляри.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР