В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие

...
В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие
Коментари Харесай

Ниски заплати, но и ниска безработица са характерни за икономиката на Благоевградска област

В съпоставяне с останалите области на страната през второто тримесечие на 2018 година област Благоевград е на последно място по индикатор междинна брутна работна заплата данните, разгласи преди дни Емилия Илиева - шеф на отдел „ Статистически проучвания “ в Благоевград
В региона най-голяма е групата на микропредприятията с личен състав до 9 заети. Големите компании - с над 250 заети – са едвам 20. Само 68% от предприятията са завършили съответната финансова година с облага, съгласно данните на Националния статистически институт за 2016-та. Под един % са предприятията в региона с личен състав от 50 до 250 индивида и под 0,3 – с над 250 индивида.

Водещ в стопанската система на региона е бранш „ Преработваща индустрия “, където са основани 40,7% от създадената продукция. Икономическият профил на региона включва и компании в областта на строителството на търговията и услугите, както и в региона на машиностроенето. Благоевград има 14-15 новосъздадени машиностроителни предприятия.

Към края на месец юли безработицата на територията на област Благоевград е 9% и по отношение на януари броят на записаните безработни понижава с към 2800. Работещите небогати обаче са от ден на ден.

Емануил Манолов - регионален координатор на КНСБ разяснява, че все по малко предприятия в региона имат висок коефициент на произвеждане и облага и могат да генерират и по-високи работни заплати.  Широко застъпена е леката индустрия, където обаче работните заплати са извънредно ниски.

Инженер Сашо Въжаров, шеф на огромна машиностроителна компания в Благоевград, разяснява: „ Не можем да чакаме да имаме високи приходи без развита стопанска система. Този град се от 100-150 компании като нашата, с цел да бъде в действителност добре “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР