В сравнение с останалите бозайници окосмяването при човека е значително

...
В сравнение с останалите бозайници окосмяването при човека е значително
Коментари Харесай

Космите – каква е тяхната структура?


В съпоставяне с останалите бозайници окосмяването при индивида е доста по-слабо изразено. Този факт е и повода космената завивка да няма роля в опазване топлината на тялото.

Космите израстват от космените фоликули, които съставляват вдавания в горния пласт на кожата (епидермис) и достигащи до дермата. Матрицата, от която израства косъмът е така наречен космена луковица и съставлява най-дълбоката част на фоликула.

Космените фоликули се оформят по време на бременността, само че след раждането нови не се появяват . През 5-6 зародишен месец се появяват първите косми – лануго. Впоследствие се заместват с нови поколения косми – пухови (vellus). По време на пубертета на избрани места по тялото израстват груби косми, които се значат като дефинитивни или терминални.

Структурата на косъма включва корен, ситуиран в дермата и дънер, който излиза на повърхността на кожата. Космените фоликули, в които се разполага коренът на косъма са обгърнати от съединителна тъкан . При космите, които се намират във фаза на напредък коренът приключва с космена луковица.

Стволът на косъма от своя страна включва кутикула, корово вещество и медуларно вещество. Кутикулата е показана от тънки пластинки, които се застъпват между тях. Коровото вещество се състои от няколко реда кафези. Някои от тях съдържат корав кератин, който е вещество с огромна издръжливост и не се излющва.

Свързани публикации.. Кожни добавки – каква е структурата на ноктите? 0 Кожни добавки – потни жлези 0 Структура на кожата – дерма и хиподерма 0

Най-дълбоко разположеното – медуларно вещество, заема осевата част на косъма и във вроговените кафези, които съдържа, се разполага мек кератин. В космите се открива три типа от пигмента меланин – черен, кафяв и жълт.

Косменият фоликул се състои от космена луковица, външно и вътрешно кореново влагалище. В космената луковица се намират делящи се кафези , заради което тя се значи още и като матрица. В нея се вдава хлабава съединителна тъкан, съдържаща капиляри и осигуряваща изхранването на луковицата.

В луковицата се разполагат още и меланиноцити, които синтезират пигмента меланин, като посредством своите израстъци го предават на кератиноцитите, които навлизат в коровото вещество на косъма.

В развиването на косъма настъпват няколко етапи на интензивност (растеж, покой). В дейната фаза във влагалището на мястото на атрофиралата луковица се оформя нова, от която израства нов косъм.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР