В сръбското медийно пространство има само няколко седмичника, един независим

...
В сръбското медийно пространство има само няколко седмичника, един независим
Коментари Харесай

Експерти: Свободата на словото в Сърбия е статистическа грешка, Вучич узурпира всичко

В сръбското медийно пространство има единствено няколко седмичника, един самостоятелен ежедневник и две свободни малките екрани, които се популяризират единствено по кабел. Това е статистическа неточност, а не образец за свободата на словото, тъй като тяхното въздействие е лимитирано измежду обществото. Те не заплашват властта и заради тази причина “са пуснати ” на независимост.

Това сподели заместник-главният редактор на сп. “Нин ” Весна Малишич по време на конференцията “Свободно проучване в търсенето на европейските полезности ”, която се организира в Белград и бе проведена от Европейския проучвателен институт с поддръжката на немското посолство, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Белград.

“Президентът Александър Вучич осъзна, че му е належащо за пред Европейския съюз /ЕС/ да потвърди, че има няколко свободни медии като доказателство за съществуването на независимост на словото ”, сподели още тя.

Другият участник в дебата Иван Иванович съобщи, че “съществуването на няколко самостоятелни медии не е никакво доказателство и образец за свободата на медиите в Сърбия ”. “В страната ни няма независимост. Всеки един експерт заплаща голяма цена за тази независимост и тук нямам поради материалната страна, а имам поради отрицателната акция, която се води против всеки, който каже нещо по-различно от напътствията на държавната власт. И по времето на Хитлер всеки можеше да каже каквото си изиска, само че по-късно беше убиван, в случай че това пречи на вожда ”, сподели Иванович.

“В нито една страна по света, с изключение на в Сърбия, не съм виждал еднакъв политик да се обръща толкоз постоянно към нацията, да хвали себе си, да осъжда всички останали и да разяснява всички и всичко в страната – от кръчмарското ликвидиране в някое село до някакъв пост в обществените мрежи, като се мине през спортни събития и ситуацията в Косово. И всичко това с езика, който не се употребява даже на улицата, да не приказваме за един политик или президент ”, акцентира Иванович и добави: Лично аз доста добре познавам този език. Това е езикът на футболните хулигани от северните трибуни на стадиона на Цървена звезда. Там се образува неговият темперамент измежду побоищата на ентусиастите на Динамо, Цървена звезда и Партизан под управлението на европейския нарушител от това време Желко Ражнятович-Аркан. И през днешния ден това лице, този темперамент, е отпред една доста забавна група – псевдонационалисти, екстремисти, насилници от всевъзможен тип, които себе си назовават политици. Те злоупотребиха с демократичните правила Те окупираха и поробиха Сърбия ”, сподели от своя страна журналистът Милойко Пантич.

“Александър Вучич е елементарен грабител – той узурпира публичното пространство, страната, институциите, изпълнителната власт. Той обърна всичко в собствен интерес. Трябва да сложим въпроса за свободата и хората, като излязат от тук да не се опасяват, че при нас няма свободни жители ”, съобщи доктор Чедомир Чупич, специалист по медийната нравственос.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР