В сръбската столица Белград се провежда шестият многохиляден протест Сърбия

...
В сръбската столица Белград се провежда шестият многохиляден протест Сърбия
Коментари Харесай

Пореден многохиляден протест „Сърбия срещу насилието“ блокира Белград

В сръбската столица Белград се организира шестият многохиляден митинг „ Сърбия против насилието “, заяви „ Данас “.


Целта на днешния митинг е основаването на така наречен пръстен към държавното управление на Сърбия, на улица " Неманя ", който да блокира региона, показва изданието.

Пред Юридическия факултет на Белградския университет са сложени картонени фигури на президента Александър Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич, както и на притежателя на вестник " Информатор " Драган Вучичевич в затворнически костюми с номера " 000001 ", " 000002 " " и " 000003 ".

Пред Народното събрание дойдоха и деятели за отбрана и правата на животните, които носят плакати със фотоси на ранени и убити кучета с надписи: " Господин министър председател, това е закононарушение, което игнорирате от години ", " Това е неразрешено от закона ", " Всяка рана е знак, че системата няма проект ".

БГНЕС напомня, че през последните пет седмици в цяла Сърбия се организират митинги " Сърбия против насилието " в отговор на две всеобщи закононарушения, при които бяха убити 18 души. Най-масовите събирания са в столицата Белград, където всеки петък или събота стачкуват десетки хиляди хора.

Критиците от години упрекват сръбския президент Александър Вучич, че все по-често разчита на властнически ограничения, с цел да държи опозицията в безпорядък, а медиите и държавните институции - под собствен надзор.

БГНЕС напомня, че наскоро Вучич съобщи на среща с премиера Ана Бърнабич и най-близкия си кръг от съветници, че е „ подготвен да почине, само че че няма да се откаже от властта без избори “.

„ Ще свикам всички вероятни избори, писна ми от всички измами, подготвен съм да умра, въобще не ме е боязън! Ето, очаквам тези страхливци да дойдат и да ме убият, само че в никакъв случай няма да им предам властта без избори “, сподели сръбският президент.

Исканията на митингите са уволнението на министъра на вътрешните работи Гашич, шефа на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин, анулация на риалити стратегии, които предизвикват насилието, лишаване на лицензи за национални от малките екрани Pink и Happy, закриването на таблоидите, пропагандиращи принуждение и промяната на управлението на телевизия „ RTS “.

Единственото искане, което е изпълнено до момента, е оставката на министъра на образованието Бранко Ружич. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР