Регионалното правителство на Берлин предлага да подари вила, която някога

...
Регионалното правителство на Берлин предлага да подари вила, която някога
Коментари Харесай

Провинция Берлин подарява вилата на Гьобелс

Регионалното държавно управление на Берлин предлага да подари вила, която в миналото е била благосъстоятелност на министъра на пропагандата на Адолф Хитлер Йозеф Гьобелс. Надеждата е се постави завършек на десетилетния спор дали да се промени предназначението или да се унищожи с булдозер обширният негоден терен в провинцията северно от немската столица


„ Предлагам на всеки, който би желал да поеме обекта, да го поеме като подарък от страната Берлин “, съобщи финансовият министър на Берлин Щефан Еверс пред Народното събрание на провинцията, заяви „ Гардиън “.

Берлин неколкократно се е опитвал да съобщи обекта на федералните управляващи или на провинция Бранденбург, където се намира вилата, вместо да продължи да заплаща за поддръжката и защитата на комплекса, който е обраснал и е в окаяно положение.

На 2 май Еверс възобнови това предложение, като прикани за оферти, които да отразяват историята на обекта. Той не сподели дали ще бъдат прегледани и оферти от частни лица.

„ Ако още веднъж се провалим, както през последните десетилетия, Берлин няма друга опция, с изключение на да извърши разрушаването, за което към този момент сме се подготвили “, сподели финансовият министър.

Гьобелс, един от най-доверените хора на Хитлер, е поръчал построяването на първокласната вила през 1939 година в гориста околност с аспект към езерото Богензее покрай град Вандлиц, на към 40 км северно от Берлин.

Като леговище от Берлин, където живее със брачната половинка си и шестте си деца, Гьобелс употребява вилата и по-ранна къща на това място, с цел да забавлява нацистки водачи, актьори и артисти, а също и като любовно гнездо за секрети афери.

След войната теренът с повърхност 17 хектара е употребен за малко като болница. След това е ангажиран от младежкото крило на източногерманската комунистическа партия, която построява център за образование, включващ няколко огромни жилищни блока.

След обединяването на Германия през 1990 година собствеността върху обекта е върната на провинция Берлин. Градът обаче не намира приложение за него. Оттогава обектът се е трансформирал в атракция за еднодневни екскурзии, които могат да си проправят път през обраслите земи и да надникнат през прозорците на вилата от пода до тавана.

Гьобелс се реалокира назад в Берлин в последната фаза на Втората международна война. Той и брачната половинка му се самоубиват и убиват децата си с капсули цианид в бункера на Хитлер, когато руските войски се доближават.

Разкошният дом на фамилията на остров в Берлин е продаден на търг през 2011 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР