Проливните дъждове в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул

...
Проливните дъждове в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул
Коментари Харесай

Наводненията в Бразилия отнеха живота на 37 души

Проливните дъждове в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул лишиха живота на 37 души, а други 74 към момента се водят за изчезнали. Рекордни наводнения опустошиха градовете и принудиха хиляди хора да изоставен домовете си.


Това е четвъртото сходно екологично злополучие за една година след наводненията през юли, септември и ноември, при които починаха общо 75 души, заяви „ Гардиън “.

По данни на Бразилската геоложка работа наводненията в цялата страна са надминали тези, следени по време на историческия потоп през 1941 година В някои градове равнището на водата е било най-високо от началото на записите преди близо 150 години.

На 3 май язовирна стена на водноелектрическа централа сред градовете Бенто Гонкалвеш и Котипора отчасти се срути, а цели градове в долината на река Такуари, като Лахеадо и Естрела, бяха изцяло залети от вода. В град Фелиз, на 80 км от столицата на щата Порто Алегре, мощно разлялата се река отнесе моста, който го свързваше със прилежащия град Линя Нова.

Операторите оповестяват за спирания на електрозахранването, връзките и водоснабдяването в цялата страна. По данни на организацията за гражданска отбрана повече от 23 000 души е трябвало да изоставен домовете си.

Без интернет, телефонни услуги и електричество жителите се затрудняват да дават настояща информация на своите родственици, живеещи в други щати. Хеликоптери летяха непрестанно над градовете, до момента в който блокирани фамилии с деца чакаха избавление по покривите.

Валежите започнаха на 29 април и се чака да продължат най-малко до 4 май, съобщи Марсело Селучи, основен метеоролог в Националния център за наблюдаване и предизвестие за естествени бедствия, пред бразилската социална телевизия.

На 2 май губернаторът Едуардо Лейте предизвести популацията на щата, известно като гаучоси, за продължаващите дъждове и наводнения. По думите му се чака утежняване на обстановката в Порто Алегре.

Времето в цяла Южна Америка се въздейства от климатичния феномен Ел Ниньо - от време на време, естествено събитие, което затопля повърхностните води в екваториалния район на Тихия океан. В Бразилия Ел Ниньо в предишното е причинявал суши в северната част на страната и интензивни превалявания в южната.

Тази година въздействието на Ел Ниньо е изключително трагично, като в Амазония се следи историческа суша. Учените настояват, че рисковите метеорологични феномени се случват все по-често заради провокираното от индивида изменение на климата./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР