В спорове за инфлацията и доходите на населението премина първото

...
В спорове за инфлацията и доходите на населението премина първото
Коментари Харесай

След спорове за инфлация и доходи комисията по бюджет и финанси прие на първо четене Бюджет'2022

В разногласия за инфлацията и приходите на популацията мина първото четене на бюджета за 2022 година в отрасловата парламентарна комисия, съобщи БНР. Той е импортиран от Министерски съвет.

В последна сметка бюджетът бе признат на първо четене с 12 гласа " за " и седем " срещу ".

Какво е нивото на инфлацията и по какъв начин тя би стопила приходите на хората, изключително на най-бедните, бе една от тематиките, които доведоха до остри реплики сред някогашния и сегашен финансов министър – Кирил Ананиев от ГЕРБ и Асен Василев от „ Продължаваме промяната “.

„ Този бюджет е проинфлационен, сътрудник, бъдете сигурни, който с противоположна мощ ще се върне върху естествено увеличение на размера на инфлацията и оттова обедняването на българските жители “, сподели Кирил Ананиев.

„ Това - да кажем, че, вдигайки малко пенсиите или инвестирайки в обществените системи, ще докара до инфлация и хората щели да обеднеят, извинете, само че това е цинизъм “, сподели Асен Василев.

Министърът акцентира, че в случай че не са Covid ограниченията, по-високите обществени и финансови разноски, бюджетът би бил на остатък.

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев предизвести за нов цикъл в лихвената политика и съответното му отношение към дълговата политика:

„ По отношение на лихвите упованието е, че сме на прага на смяна в тази политика, т.е. превръщане на лихвения цикъл, надлежно отдръпване от тази политика на финансови тласъци. Убеден съм, че това ще става доста последователно, само че и гладко, без някакви разтърсвания. Но това ще има отражение, несъмнено, и върху доста неща, само че също по този начин и във връзка с цената на дълга и цената на финансирането на държавното управление. Това е нещо, което би трябвало да се вземе поради. “

В проектобюджета за тази година е заложено вдишване на нови отговорности до 7,3 милиарда лв..

" Основните параметри, които желая да очертая в действителност са, че това е един бюджет, който е ориентиран към вложения към главните фактори на икономическия напредък. Има удвояване на финансовите вложения до 5.8 % от Брутният вътрешен продукт. Има забележителен растеж в човешки капитал ", сподели още Василев, представен от БГНЕС.

Той означи още, че има обилни вложения в обществените системи, тъй че да се усъвършенства виталният стандарт на хората, които разчитат на тях.

Асен Василев съобщи, че дефицитът на касова основа е 2.5 % без Коронавирус ограниченията, а с тях доближава до 4.1 %.

По думите му всички обществени разноски са увеличени.

" Другото значимо нещо, което желая да отбелязвам е, че тук са заложени по разнообразни министерства част от политиките, които те съумяха да остойностят дружно благодарение на Министерство на финансите в последните 3-4 седмици, тъй като действително толкоз време имаше държавното управление. Очакваме част от другите политики да бъдат заложени в плануванаъа актуализация в края на първо полугодие. Има общо заложени над 300 млн. лева 77 млн. лева в Министерство на защитата, останалите в общия бюджет за другите министерства, които са свързани с разноските по преструктуриране на администрацията, понижаване на администрацията, където е рационално и внедряване на IT системи. Това е извънредно значимо, тъй като всяко едно от министерствата, както и огромна част от второстепенните разпоредители са помолени да си огледат процесите, системите и където е допустимо да се направи усъвършенстване на услугата, която те оферират на жителите, т.е. тя да стане електронно ", съобщи още министърът.

По думите му концепциите общите средства за личен състав и второстепенни разпоредители да не се понижават, а да останат същите, с цел да могат да вдигнат заплащането на чиновниците, които остават при икономии.

Председателят на комисията Любомир Каримански от Има Такъв Народ изрази терзание за финансовите разноски в изключително огромни размери.

" Не на последно място въпросът за безплатните детски градини - въпреки всичко би трябвало да сме наясно, че в една друга полемика НСОРБ показаха мнение, че това е гратис единствено за родителите и че имат терзание от позиция на това по какъв начин ще се предвиждат техните средства, т.е. средствата, които те ще разходват ", сподели Каримански.

Той попита за какво има разминаване сред данните за инфлацията съгласно Министерство на финансите и Българска народна банка.

" Що се отнася до безплатните детски градини, там става въпрос за основаване на стандарт, който да покрие издръжката в детските градини. Този стандарт е съгласуван с таксата, която заплащат родителите. Тази политика е създадена взаимно с Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването ", разяснява министър Асен Василев и посочи, че това би понижило броя на децата, които отпадат от учебно заведение. Той посочи, че има планувани средства към 13 млн. лева за родители, чиито деца не са признати в детски градини, както и 70 млн. лева за създаване на нови детски градини. По думите му главният проблем е в Столична община.

Вицепремиерът и министър на финансите изясни, че когато са разработвали макроикономическата прогноза са се съветвали с Българска народна банка, като упованията им са били близки, само че след това те са се трансформирали. " В началото на януари, когато ние консултирахме параметрите, бяха много близки до това, което държавното управление планува ", сподели още министър Василев.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев прикани данните за инфлацията да не се институционализират и сподели, че няма драма.

" В нашите прогнози има задоволително подробна информация по какъв начин се изготвят тези данни, на каква основа, по какъв начин те ангажират институцията Българска народна банка и по какъв начин те ангажират тези, които готвят прогнозата. Факт е, че има смяна в методологията, факт е, че има разминаване в времевия небосвод на другите допускания ", сподели още Димитър Радев.

Георги Ганев от " Демократична България " също изрази мнението на групата. " Първо, по бюджета като цяло. За мен в тази ситуация това, което би трябвало да се каже, че аз персонално и значително сътрудници от нашата парламентарна група биха могли да си показват по-амбициозен бюджет в смисъл на тъкмо противоположния, който би си показал проф. Гечев, т.е. по-малък недостиг, по-бързо стесняване на разноските по консолидираната стратегия в границите на 40 %, само че с оглед всички диалози, които водихме, бюджетът е направен по метод, който изцяло се вписва в това, което беше контрактувано ", съобщи още Ганев.

Според него във връзка с общата рамка има надвишаване на прогнозите за Брутният вътрешен продукт за 2021 година

Народният представител от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Кирил Ананиев акцентира, че през днешния ден се гледа най-важният закон в страната.

" От изявленията на министър-председателя и министъра на финансите разбрахме, че този бюджет - логото му е бюджет на стопански напредък и на обществената политика. Мисля си, че плануваният напредък на стопанската система за 2022 година е надценен и оптимистичен. Основният фактор за този напредък се планува да бъдат финансовите разноски. Предвиждат се 8 милиарда и 200 млн. лева и 5.8 % от Брутният вътрешен продукт ", сподели още Ананиев. Според него този бюджет е избирателен, само че не са планувани в него средства за възможни избори.

В бюджета за 2022 година е заложено, че за интервала 2022-2024 година плануванаъа политика в региона на налозите ще продължи да се придържа към откритите правила и насоки през последните години, като главните ѝ цели още веднъж са ориентирани към поддържане на икономическия напредък, възстановяване на бизнес средата, битката с данъчните злоупотреби и повишение на фискалната резистентност в дълготраен проект. Запазват се главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, предотвратяването на благоприятни условия за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите.

В прогнозата за 2022 година разноските на общините са разчетени в размер на 8 309,4 млн. лева, които като условен дял доближават 5,8% от Брутният вътрешен продукт, а по отношение на общата конструкция на разноските по КФП – 13,5%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР