В социалните мрежи се разпространява видеозапис с екзекуцията на невъоръжен

...
В социалните мрежи се разпространява видеозапис с екзекуцията на невъоръжен
Коментари Харесай

Видео с екзекуция на украински войник потресе света

В обществените мрежи се популяризира видеозапис с изтезанието на невъоръжен мъж във военна униформа без нашивки или опознавателни знаци. Не излиза наяве по кое време, къде и при какви условия е изработен записът.

Мъжът е убит от упор с няколко откоса, откакто е извикал " Слава на Украйна ". Украински блогъри допускат, че видеото е запис на разстрел на украински военнопленник от съветски бойци. Социалните медии се пробват да разпознават жертвата. Руският боен сътрудник Даниил Безсонов счита, че видеото е инсценировка на украинците за да се предизвика интернационален скандал.

" Израз на подлост и измама "

Междувременно Главната прокуратура на Украйна образува наказателно дело по ч. 2, член 438 от Украинския углавен кодекс (нарушаване на законите на войната) поради разстрела на хипотетичен украински военнопленник. Това заяви пресслужбата на ведомството в своя канал в Телеграм. " Дори войната има закони. Съществуват правила на интернационалното право, които незаконният съветски режим редовно подценява. Възможно е фрагментите да са доказателство за осъществено военно закононарушение ", съобщи основният прокурор Андрий Костин.

Украинският омбудсман Дмитрий Лубинец назова изтезанието " следващото съветско военно закононарушение " и " израз на подлост и измама ". Деянието съставлява нарушаване на Женевските конвенции и е демонстрация на измама. В Телеграм той написа, че Русия ще дава отговор за всяко осъществено военно закононарушение, и че е изпратил това видео на интернационалните сътрудници и сътрудниците си омбудсмани от разнообразни страни по света. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба пък е уведомил за изтезанието основния прокурор на Международния углавен съд в Хага Карим Хан.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР