В социалните мрежи гъмжи от лъжи за коронавируса и мерките

...
В социалните мрежи гъмжи от лъжи за коронавируса и мерките
Коментари Харесай

Дори и лекари лъжат за Ковид-19: кой сее измислици във "Фейсбук"

В обществените мрежи гъмжи от неистини за ковид и ограниченията против Ковид-19. Проверка сподели по какъв начин интернационална мрежа, в която вземат участие даже лекари, се е трансформирала в извор на измислици, споделя. А " Facebook " е безпомощен да ги спре.

През последните месеци всеобщо плъзнаха подправени информации за пандемията от ковид. И то освен из съмнителните канали на платформата Телеграм. Един образец: пред публичната немска телевизия SWR кабаретистката Лиза Фиц съобщи, че в Европейски Съюз имало над 5 000 души, умряли след имунизиране против Ковид-19.

Подобни лъжливи изказвания се популяризират непрекъснато, да вземем за пример от. Злоупотребява се с информации за съмнителни странични резултати, които се показват като доказателство за рисковия темперамент на имунизациите. По този метод съзнателно се насаждат подозрения и неустановеност у хората. Централна роля в разпространяването на такива подправени информации играят мрежи,.

Международна мрежа

Такава мрежа е да вземем за пример " World Doctors Alliance " (WDA) - съдружие на лекари от разнообразни страни, измежду които Съединени американски щати, Англия, Ирландия и Германия. Въпросното съдружие е било сложено под наблюдаване от Института за стратегически разговор (ИСД) - организация със седалище в Лондон и Берлин, която постоянно разгласява задълбочени разбори по тематиката за дезинформациите.

Последният им разбор демонстрира по какъв начин членове на WDA са се трансформирали в супер разпространители на дезинформация, какъв голям отзив във Facebook са получили техните подправени изказвания и по какъв начин Facebook не е съумял да ограничи тяхното разпространяване.

През първите 6 месеца на 2021 година известността на известията от WDA във Facebook се е повишила доста. Ако при започване на пандемията въпросната мрежа е имала 3456 почитатели във Facebook, към средата на 2021 година броят им е повишен до над 460 000 души - нарастване от над 13 хиляди %.

Умишлено разпалване на страхове

Според Института за стратегически разговор, възходът на WDA се дължи значително на две известни фигури, членуващи във въпросната група: това са Долорес Кейхил, някогашна преподавателка в University College, Дъблин, както и някогашният американски сенатор от Минесота доктор Скот Дженсън.

Противно на всички научни данни по въпроса, Кейхил твърдеше да вземем за пример, че имунизациите предизвиквали смъртоносна цитокинова стихия в организма. Както и това, че защитните маски и условието за съблюдаване на отдалеченост били изцяло ненужни, защото Ковид-19 можел да се лекува " с храни, витамини и хидроксихлорохин ".

Към групата медици, членуващи в организацията, е и лекар Мохамад Адил, който твърди, че Ковид-19 е световна машинация на един хайлайф, който желал да управлява света. Именно Адил е админ на Фейсбук-групата на WDA, която настоящо наброява 1600 членове.

Сред германците от " World Doctors Alliance " има и някогашен народен представител от дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия ", който неведнъж се е появявал по манифестации на така наречените инакомислещи (Querdenker). Критични гласове даже го назовават " почитател на Йозеф Менгеле ".

Сериозни пропуски

Анализаторите от ИСД са открили съществени пропуски в програмата на Facebook за инспекция на обстоятелствата - изключително във връзка с наличията, които не са на британски език. От тестваните 50 най-четени изявления на " World Doctors Alliance " единствено 13% от британските текстове, съдържащи погрешни изказвания, са имали предизвестие за съществуване на съмнителни обстоятелства. При другите езици делът им е бил още по-малък: 8% от тези на немски език, 5% - на испански, и единствено 2 % от изявленията на арабски.

На базата на това от ИСД вършат извода, че " в множеството от случаите " Facebook се проваля в напъните си да маркира като погрешни подправените информации. Затова се постанова в допълнение да се подложи на инспекция програмата на Facebook за надзор на обстоятелствата, гласи една от рекомендациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР