В София вече 50 души с увреждания са подали заявления

...
В София вече 50 души с увреждания са подали заявления
Коментари Харесай

Парламентарни избори 2021: Как ще гласуват трудноподвижните хора

В София към този момент 50 души с увреждания са подали заявки за гласоподаване с преносима изборна кутия. С какви проблеми обаче се сблъскват околните им?

29-годишният Явор е с детска церебрална парализа. Въпреки, че се придвижва главно с помощ от майка си, до момента не е пропущал гласоподаване.

" Училището е налично вътре в постройката. Но до постройката не е налично. По-трудно се стига, само че стигаме ", изясни майката Светлана Никифорова.

Тази година майката на Явор желае секцията да пристигна в дома им.

" Няма да има опашки, няма да има скупчване на хора, няма да има, нали, някакви опасности да бъдат основани ", добави тя.

Светлана пробвала да съобщи преносима урна за сина си онлайн, само че не съумяла. А от общината й обяснили, че не може да подаде заявката без нотариално заверено пълномощие от Явор.

" В Избирателния закон да влязат по-добри механизми за решение на този проблем ", настоя Светлана.

В София заявки за преносима кутия се одобряват по имейл, с електронен автограф или на място - в общината с пълномощие, което не е наложително да е нотариално заверено.

" Абсолютно е опростена процедурата там, защото е ясно, че тези гласоподаватели нямат опция да извършат избрани дейности. Затова са им показани толкоз благоприятни условия за заявяване на тази услуга ", изясни секретарят на Столична община Венера Милова.

В случай, че искащ не успее да съобщи гласоподаване с преносима кутия до 20 март, ще има и втора опция.

" 5 дни преди изборния ден, в които могат да подават такива заявки при положение, че има такава комисия, която е основана на територията на една община ", добави Милова.

72-годишната Гергина Величкова живее на метри от учебното заведение, в което гласоподава. Секцията й е на втория етаж.

" И е много неловко, тъй като вътре в самото учебно заведение няма асансьор и се изкачват стъпала. Това е затруднение за мен съответно ", сподели тя.

Хората като Гергина могат да гласоподават в особено избраните секции за хора с увреждания. Такива би трябвало да има във всеки изборен регион.

" Те имат право, според Изборния кодекс, да гласоподават на всички места в границите на обитаемото място, където има секция за хора с увреждания. Независимо дали по непрекъснат адрес те са вписани в изборния лист. Такива гласоподаватели се дописват в изборния лист ", сподели още секретарят на Столична община.

Гергина е решила да подаде онлайн заявки за преносима кутия. А от Столичната община са създали специфичен информативен портал за изборите, в който можем да проверим къде е изборната ни секция и къде - най-близкото уместно място за хора с увреждания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР